ФЕЙК: Метью Крукс, який стріляв у Трампа, підтримував Україну у своєму інстаграмі

ФЕЙК: Метью Крукс, який стріляв у Трампа, підтримував Україну у своєму інстаграмі

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
134

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють скриншот нібито інстаграм-сторінки стрільця, який вчинив замах на Дональда Трампа. На одній зі світлин він висловлює підтримку Україні. «Українство вбиває. Воно як заразний зомбі-вірус», — коментують пропагандисти.

Утім, це — фейк. Причини замаху розслідуються, інстаграм-сторінка з постом про підтримку належить однофамільцю Крукса.  

Скриншот допису

13 липня на передвиборчому мітингу у штаті Пенсільванія відбувся замах на експрезидента і кандидата в президенти США Дональда Трампа. Постріли пролунали під час промови Трампа, коли він перебував на сцені. Куля пробила верхню частину його правого вуха. Підозрюваний у нападі був вбитий на місці співробітниками Секретної служби США.

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) оголосило ім’я підозрюваного у стрільбі — ним виявився 20-річний Томас Метью Крукс з містечка Бетел-Парк у Пенсильванії, що приблизно за годину їзди від місця проведення мітингу. Наразі правоохоронці намагаються з’ясувати мотиви замаху. У ФБР вважають, що нападник діяв сам, проте він не лишив жодних письмових заяв чи інших зачіпок, які могли б прояснити його мотивацію.

Замах та загадковість навколо постаті Томаса Метью Крукса породили низку конспірологічних теорій в американському суспільстві та за кордоном. У росії вже встигли знайти «український слід» у злочині. Наприклад, колаборант і так званий «депутат» в Раді федерації рф від тимчасово окупованого Криму Сергій Цеков закликав США розглянути версію причетності до замаху українських спецслужб. Мовляв, Україна могла стояти за замахом, оскільки «київський режим» неодноразово невтішно висловлювався щодо обіцянки Трампа зупинити війну в разі переобрання президентом. ФБР не робило жодних заяв про причетність України до замаху.

Пропагандисти стверджують, що інстаграм-сторінка зі скриншоту належить стрільцеві. Акаунт дійсно належить чоловікові на ім’я Метью Крукс зі штату Пенсильванія, проте це зовсім інша людина. Ми знайшли профіль цього чоловіка у LinkedIn. У резюме Метью Крукса вказано, що він є власником блошиного ринку Allott of Stuff — логотип онлайн-майданчика і є заставкою інстаграм-сторінки з допису пропагандистів. Отже, інстаграм-сторінка та профіль у LinkedIn належать одній людині.

Зверху — скриншот сторінки чоловіка на ім’я Метью Крукс в інстаграмі, внизу — скриншот профілю чоловіка на ім’я Метью Крукс в LinkedIn

Зверху — скриншот сторінки чоловіка на ім’я Метью Крукс в інстаграмі, внизу — логотип блошиного ринку Allott of Stuff

У Метью Крукса зі штату Пенсильванія, якому належать ці акаунти, та у Томаса Метью Крукса, що скоїв замах на Трампа, різні «другі» імена.

У США немає імен по батькові. Замість них використовують «середнє» або «друге» ім’я (англ. middle name). Його зазвичай присвоюють на честь якогось родича або іншої значущої для сім’ї людини, утім це не обов’язкова умова. «Другі» імена є заміною звичних нам імен по батькові. Кількість середніх імен не обмежена.

Стрільця звати Томас, його «друге» ім’я Метью. Інстаграм-сторінка належить чоловікові на ім’я Метью. Інформації про його повне друге ім’я у мережі немає, утім з його профілю у LinkedIn відомо, що воно починається на букву «А».

Стрільцю Дональда Трампа було 20 років. Він закінчив школу у 2022 році. За два місяці до замаху Крукс закінчив Громадський коледж округу Аллегені. Працював помічником дієтолога у реабілітаційному центрі для похилих людей у місті Бетел-Парк.

Тоді як власник інстаграм-сторінки працює масажистом у компанії Massage Envy в містечку Коннокенессінг та керує онлайн-магазином Allott of Stuff. Цей чоловік значно старший за стрільця у 2003 році він вже навчався у Піттсбурзькому технічному коледжі.

Подібними фейками російські пропагандисти намагаються дискредитувати Україну серед західної аудиторії та показати, що її керівництво вдається до тероризму. Раніше ми спростовували інформацію, що один із нападників у «Крокус Сіті Хол» виявився українським громадянином.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний