ФЕЙК: На сайті з продажу прапорів люди скаржаться на підвищення цін, яке відбулося внаслідок збільшення попиту

ФЕЙК: На сайті з продажу прапорів люди скаржаться на підвищення цін, яке відбулося внаслідок збільшення попиту

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
82

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють фото з начебто відгуками на магазин FlagMaster з продажу прапорів. Покупці скаржаться на зростання цін та неякісний товар. На це продавець буцімто відповів, що ціни на продукцію виросли через збільшення попиту. Зокрема виросла вартість маленьких прапорів, які люди зазвичай розміщують на честь загиблих українських військових. 

Це фейк. FlagMaster не повідомляли про підвищення цін у себе на сайті чи на торговому майданчику Prom.ua. Ймовірно, для створення фейку росіяни відредагували реальні відгуки, додавши інформацію про підняття цін, збільшення попиту та відповідь продавця.

Скриншоти допису

На торговому майданчику Prom.ua та сайті FlagMaster відсутні згадки про підвищення цін на товар. 

У розділі «Відгуки» про товари FlagMaster відсутнє повідомлення від користувача «Irina» за 12 вересня 2024 року, який поширюють фейкороби. Натомість у цей день є 2 відгуки від користувачів «Софія Д» та «Полина Л». Перша придбала прапор США 90х60 см, а друга — кронштейн для прапора. В обох випадках оцінка «Відмінно», а про маленькі прапорці не згадують.  

Відгуки на продукцію FlagMaster за 12 вересня 2024 року

Також за 10 вересня немає відгуку від користувачки «Софія Д». За цей день є лише повідомлення за авторства «Сергій Г», який придбав прапор 36-ї бригади ОБрМП з двома емблемами, розміром 90х60 см. 

Відгук за 11 вересня 2024 року

Також ми знайшли повідомлення, яке використали для створення фейку. Це відгук за 30 серпня 2024 року від користувача «квасниця н.». В оригіналі вказують про прапор України розміром 150х100 см. Фейкороби до негативного повідомлення додали інформацію про купівлю прапорця, начебто подорожчання товару, відповідь продавця, а автором вказали «Софію Д». 

Зверху — оригінальний коментар за 30 серпня 2024 року. Знизу — фейковий скриншот 

Ми вже спростовували фейки, де використовували підроблені відгуки. Наприклад, росіяни поширювали неправду про те, що ТЦК вручають повістки в пунктах видачі товарів Prom.ua або начебто у Києві на ковзанках видають повістки та забирають паспорти. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний