ФЕЙК: Онука Генріха Міллера радить німецькому уряду «не віддавати українців кривавому диктатору Зеленському» — німецький канал N-tv

ФЕЙК: Онука Генріха Міллера радить німецькому уряду «не віддавати українців кривавому диктатору Зеленському» — німецький канал N-tv

29 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
308

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, у якому нібито онука Генріха Міллера виступає проти депортації з Німеччини українців із паспортами, строк дії яких закінчився.

Утім, це відео — фейк. N-tv не публікували вказаного ролика. Кетрін Гіммлер заперечила, що робила подібну заяву. Також вона є онукою не Генріха Міллера, а його рідного брата.

Скриншот публікації

За логотипом у правому верхньому куті відео ми знайшли джерело, у якому нібито опублікували ролик, – німецький новинний телеканал N-tv. Однак на сайті та у соцмережах видання немає подібної публікації. Також про це не писали надійні українські та світові ЗМІ. 

Щобільше, сама Кетрін Гіммлер, яка є онукою рідного брата Генріха Міллера, заперечила, що робила вказану заяву. Вона повідомила про це у коментарі виданню «Агентство».

У квітні 2024 року МЗС України розпорядилося призупинити надання консульських послуг для українців призовного віку за кордоном. Це передбачало зокрема те, що чоловіки призовного віку не могли оновити паспорт у разі, якщо строк його дії закінчиться. З 18 травня, коли вступив новий закон про мобілізацію, приймання заяв відновили. Проте для отримання послуг чоловіки мають надати військово-обліковий документ.

Водночас уряд Берліну ще у квітні заявив, що рішення МЗС України не вплине на статус біженців у ФРН – тимчасову посвідку на проживання можна отримати без чинного паспорта, головне, щоби німецька влада могла бодай якось встановити особу шукача притулку. Окрім цього, представники уряду Німеччини зазначили, що держава не планує депортувати українських біженців призовного віку для служби у війську.

Раніше ми вже спростовували фейки про те, що українських біженців призовного віку почали депортувати із країн Європи, зокрема Ірландії та Польщі.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний