ФЕЙК: При користуванні сервісом «Uklon» «ухилянти» платитимуть за подвійним тарифом

ФЕЙК: При користуванні сервісом «Uklon» «ухилянти» платитимуть за подвійним тарифом

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
202

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото акції, яку нібито пропонує сервіс для замовлення таксі та доставки «Uklon» в Одесі: для осіб, які покажуть посвідчення учасника бойових дій, — знижка 50%, а для «ухилянтів» — проїзд за подвійним тарифом. У дописі додали, що «ухилянтом» буде вважатись людина, яка не показала посвідчення учасника бойових дій.

Однак це фейк. Оголошення підробили, «Uklon» не проводив таку акцію.

 

Скриншот допису

На сайті та у соцмережах «Uklon» немає відповідного оголошення. У розділі «Акції» також не публікували інформацію про запуск цієї ініціативи. До того ж видається дивним, що в оголошенні не вказали термін дії акції.

Окрім цього, не кожен військовий може отримати посвідчення учасника бойових дій (УБД). Цей статус надають військовослужбовцям, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією росії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Водночас досить частими є випадки, коли навіть військові, які виконують бойові завдання на передових позиціях, не можуть отримати статус учасника бойових дій через різні причини, як-от бюрократію. Окрім цього, добровольці, які брали участь у боях після 25 березня 2022 року, не можуть отримати статус УБД, якщо вони офіційно не оформлені у військовій частині. Тож такою «акцією» «Uklon» могла б скористатись обмежена кількість військовослужбовців.

Не кожен чоловік може виконувати військовий обов’язок з різних причин. При цьому особа не буде порушувати закон та вважатись «ухилянтом». Адже «ухилянтом» є військовозобов’язаний, який ухилився від повістки та уникнув призову до лав армії.

Щобільше, не всі чоловіки є військовозобов’язаними. Цей статус мають особи, які проходили військову службу, мають військову освіту (проходили військову кафедру, базову військову підготовку в закладі освіти або завершили військовий заклад) або досягнули 25 років.

Також чоловіки мають відстрочку від мобілізації в низці випадків, наприклад у разі проблем зі здоров’ям, бронювання, виховання дитини з інвалідністю, утримання багатодітної родини тощо.

Раніше ми спростовували фейк, нібито з 1 червня чоловікам заборонений вхід в «АТБ» без військового квитка.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний