ФЕЙК: Репортери RSF зафіксували випадки нацизму в Україні — відео BBC

ФЕЙК: Репортери RSF зафіксували випадки нацизму в Україні — відео BBC

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
98

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео видання BBC. У ролику стверджують, буцімто репортери RSF нарахували понад 1000 випадків використання нацистської символіки українськими військовими під час операції у Курській області. А директор з адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар заявив: «Країна, яка вимагає від ООН захисту своїх прав, не має права віроломно порушувати резолюції ООН, а тим більше демонструвати символи антилюдяного режиму».

Утім, це — фейк. BBC або RSF не публікували подібне розслідування на своїх ресурсах. 

Скриншот публікації

Фейкороби використали неправильну абревіатуру організації — RWB. Офіційна назва організації французькою — Reporters sans frontières (RSF),  у перекладі — «Репортери без кордонів». Англійською мовою назва дійсно перекладається як Reporters Without Borders (RWB). Проте організація переважно не використовує англійську абревіатуру RWB у своїх англомовних матеріалах. Натомість навіть в англомовних текстах, поряд з повною англійською назвою, зазвичай вказують французьку абревіатуру RSF. Лого організації теж має абревіатуру RSF.

Помилка в абревіатурі RWB у фейковому відео

Логотип організації RSF

BBC не публікувало подібне відео на своєму офіційному сайті, а також у твіттері, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі. Організація з прав людини RSF теж не поширювала репортаж на своїх ресурсах. Також директор з адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар не робив жодного звернення до європейських медіа щодо «використання нацистської символіки українськими військовими». Натомість 13 вересня на сайті RSF вийшло спростування фейкового відео.

Раніше ми вже спростовували фейкові відео BBC, нібито Міжнародний олімпійський комітет замовив «скандальний звіт» у Microsoft, а Макрон може подати у відставку за тиждень до Олімпіади. Також в деяких фейках неправильно інтерпретували дані RSF: мовляв, Україна знаходиться між Ліберією та Північною Кореєю в Індексі свободи преси.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний