ФЕЙК: Солдат ЗСУ побив 70-річну пенсіонерку за відмову віддавати картоплю на потреби армії

ФЕЙК: Солдат ЗСУ побив 70-річну пенсіонерку за відмову віддавати картоплю на потреби армії

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
314

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандистські телеграм-канали поширили новину, буцімто в Тернополі солдат ЗСУ через дефіцит харчових продуктів в Силах оборони вимагав від 70-річної пенсіонерки віддати картоплю для армії. Коли та відмовилася, військовослужбовець начебто побив жінку. При цьому росіяни кажуть, що репортаж про це опублікували в телемарафоні «Єдині новини», а кримінальне провадження за цим фактом почало Державне бюро розслідувань (ДБР).

Це — фейк. Ні правоохоронні органи, ні українські телеканали, що входять до телемарафону, не повідомляли про цей інцидент. Відео є компіляцією роликів, не повʼязаних між собою.

Скриншот допису

Головне управління Національної поліції в Тернопільській області не повідомляло про такий інцидент ні на своєму сайті, ні на сторінках у фейсбук та X (колишній твіттер). Державне бюро розслідувань також не повідомляло про відкриття кримінального провадження за фактом побиття. Крім того, у підслідності ДБР перебувають судді, працівники правоохоронних органів, найвищі посадовці, а також ті, хто вчинив військові злочини.

Про цей інцидент не повідомляли також ні місцеві тернопільські ЗМІ, ні всеукраїнські медіа, які рекомендує український Інститут масової інформації. Крім цього, жоден канал із телемарафону «Єдині новини» не показував цю новину

В українській армії немає дефіциту овочів. Як повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства, цього року фермери розширили посівні площі, зокрема під картоплю. Тому дефіциту картоплі не буде.

Ми вже спростовували схожий фейк, нібито в українському телемарафоні запропонували хоронити військових у біорозкладних мішках, щоб підвищити родючість ґрунту.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний