ФЕЙК: У київській школі запровадили предмет «Основи гендерного розвитку і сексуальної орієнтації»

ФЕЙК: У київській школі запровадили предмет «Основи гендерного розвитку і сексуальної орієнтації»

23 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
198

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють інформацію, нібито у київській школі №1 Шевченківського району третьокласникам викладатимуть предмет «Основи гендерного розвитку і сексуальної орієнтації». Відповідну освітню програму буцімто затвердив директор вказаної школи. Також у дописі додали фото підручника, авторкою якого є Буринська Н.М.

Однак це фейк. Для його створення справжню освітню програму київської школи №1 використали як зразок, з неї взяли печатку та підпис директора закладу. В українських школах немає предмета «Основи гендерного розвитку і сексуальної орієнтації».

Скриншот допису

За назвою предмета нам не вдалось знайти інформації про його впровадження в українських школах. Хоча типові освітні програми затверджує Міністерство освіти і науки України, відтак таку програму мали б впровадити в усіх або принаймні в більшості шкіл України. Якщо ж це не типова програма, її мала б окремо затвердити Державна служба якості освіти України. Предмета «Основи гендерного розвитку і сексуальної орієнтації» немає в програмах, затверджених МОН.

Освітня програмакомплекс освітніх компонентів: предметів індивідуальних завдань, контрольних тощо, які створюють для досягнення визначених результатів навчання. Тобто не може бути освітньої програми з одного предмету. Натомість для окремих предметів створюють навчальні плани.

На момент написання статті на сайті школи І-III ступенів №1 м. Києва була лише освітня програма на 2023-2024 навчальний рік, у ній не було предмета «Основи гендерного розвитку», натомість програму на 2024-2025 навчальний рік ще не опублікували. Саме торішній документ використати як шаблон для створення фейку: вирізали печатку та підпис директора школи та додали у власноруч створений документ із назвою нового «предмета» та актуальними датами. Фейкомети перенесли у нього номер протоколу — 8 — згідно з яким педагогічна рада схвалила торішню освітню програму. Окрім цього, пропагандисти не дописали слово «рада», натомість вказали лише «схвалено на засіданні педагогіної», в останньому слові пропустили літеру «ч». Також у словосполученні «директор школи» останнє слово написали з російською літерою («школы»), а в назві «Шевченківський район» додали зайву літеру «с» — «ШевченСківського». 

Вгорі — документ, який поширили у мережі, внизу — освітня програма школи № 1 м. Києва на 2023-2024 навчальний рік

Також зворотний пошук за фото чи назвою підручника не дав результатів. Буринська Ніна Миколаївна є співавторкою підручників із хімії для школярів. Натомість серед її праць немає книг, які б стосувалися гендерного розвитку дітей. До того ж у 2017 році Буринська померла.

Хоча в українських школах немає предмета «Основи гендерного розвитку», існують окремі курси для школярів, де розкривають поняття «гендеру» та «статі». Зокрема Міносвіти затвердило курс «Культура добросусідства» для 5-6 класів. На заняттях не пропагандують зміну статі чи сексуальної орієнтації. Натомість на уроках вивчають такі теми як: самоідентифікація, професії сучасного та майбутнього, сімейні відносини, суспільне життя, вирішення конфліктів, правила етикету, гендерні стереотипи в різних культурах. 

Фейки, які поширюють пропагандисти, викликані гомофобією. У такий спосіб автори дезінформації намагаються показати, мовляв, Захід насаджує свої «деструктивні» цінності українським дітям, що призведе до масової зміни статі або сексуальної орієнтації в країні. Це робиться, аби залякати та вороже налаштувати українців до країн ЄС та НАТО, більшість з яких є головними партнерами України.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний