ФЕЙК: Українська інструкторка з йоги анонсувала медитацію на переродження загиблих українських солдатів

ФЕЙК: Українська інструкторка з йоги анонсувала медитацію на переродження загиблих українських солдатів

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
112

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито майстриня йоги Оксана Таран анонсувала масову медитацію, аби «мільйон українських загиблих солдатів переродились у Європі». Долучитись до медитації можна, якщо оформити заявку на інстаграм-сторінці Таран. Вона повідомила, що уже понад дві тисячі людей з усього світу виявили бажання взяти участь у медитації.

Однак це фейк. Таран не анонсувала проведення подібної медитації, а каналу, який поширив відео, не існує. Українські медіа також не повідомляли про цей захід.

Скриншот допису

Оксана Таран дійсно є тренеркою з йоги, але ні на сайті з її медитаціями, ні в соцмережах немає інформації про проведення «медитації на переродження мільйона українських загиблих солдатів». Зазвичай при проведенні запису через інстаграм, на сторінці має бути або допис-оголошення, або сторіз з інформацією, часто закріплений в акаунті для зручності. Натомість останні дописи, як і закріплені пости, не стосуються проведення «групової медитації на переродження військових».

На відео, яке поширили, видно логотип каналу — число «24», вписане в коло зі смужок зеленого та білого кольорів. Текст у ролику розміщений на плашці зеленого кольору із числом «24» ліворуч у кадрі. Однак нам не вдалось знайти канал за цими елементами, найімовірніше його не існує. Також українські медіа не повідомляли про цей захід.

Окрім цього, у відео «журналіст», який начитував закадровий текст, припустився кількох помилок у відмінюванні числівників. Так, він вказав, що «інструкторка з йоги анонсувала колективну медитацію одного мільйону…», хоча у родовому відмінку правильно сказати «мільйона». У реченні «за словами йогині, вже більше двух тисяч…» у родовому відмінку коректно вжити «двох тисяч». А у слові «переродяться» «журналіст» поставив наголос на «я», хоча наголошеним у слові є звук «о».

До того ж кадри, використані у відео, є у відкритому доступі та не пов’язані з анонсом медитації «для переродження військових». Зокрема перший кадр взяли з ролика, опублікованого на ютуб-каналі Таран у грудні 2023 року. А сторіз із нібито анонсом медитації — це насправді скриншот із застосунку «Йога українською» в App Store. Інші уривки теж взяли з ютуб-каналу Таран.

Вгорі — фейкове відео. Внизу — оригінальне відео з ютуб-каналу Таран за грудень 2023 року

Зліва — фейкове відео. Справа — скриншот із застосунку «Йога українською» в App Store

У відео поширили фейк, нібито на війні загинуло близько мільйона українських військових. Раніше VoxCheck неодноразово спростовував вкиди про українські втрати під час російсько-української війни. Насправді втрати Сил оборони вимірюються десятками тисяч, а не сотнями тисяч чи мільйонами.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний