ФЕЙК: Уряд Колумбії хоче обмежити показ роликів з України в тіктоці, щоб молодь не їхала на війну

ФЕЙК: Уряд Колумбії хоче обмежити показ роликів з України в тіктоці, щоб молодь не їхала на війну

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
63

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео видання Citytv, у якому йдеться нібито уряд Колумбії хоче обмежити показ роликів з України в тіктоці. До такого заходу вирішили вдатись, оскільки молодь, надивившись українських роликів, вважає, що війна — це романтична пригода, і їде на війну.

Однак це фейк. Телеканал  Citytv не публікував це відео, деякі елементи у ролику вказують на підробку. Колумбійська влада публічно не повідомляла про намір обмежити показ роликів з України в тіктоці.

Скриншот допису

Citytv — це колумбійський телеканал. Телеканал є винятково іспаномовним, натомість у відео, яке поширили, текст написаний англійською мовою. Ні на сайті, ні в соцмережах Citytv немає новини про плани уряду Колумбії обмежити показ роликів з України в тіктоці. 

У відео також навели таку цитату міністра національної оборони Колумбії Івана Веласкеса Гомеса: «Ми не хочемо, щоб наші громадяни зачаровувалися нереалістичними відео українських військових. Молоді люди помилково вважають, що український конфлікт — це романтична пригода. Вони закінчують тим, що гинуть чи отримують важкі поранення» (оригінал: «We don’t want our citizens to be mesmerized by unrealistic videos from the Ukrainian military. Young people mistakenly think that the Ukrainian conflict is a romantic adventure. They end up being killed or severely injured»). Однак пошук англійською чи іспанською мовою цих слів не дав результатів. 

Окрім цього, у ролику присутні кілька розбіжностей з оригінальними відео телеканалу. Так, логотип «Citytv Noticias» зазвичай розміщують у нижньому лівому куті і він є частиною новинної плашки, а у пропагандистському ролику він розміщений окремо ліворуч угорі. Також у підробленому ролику немає напису «Citytv en vivo 25 anos» («Citytv в прямому етері вже 25 років») чи «Citytv en vivo» («Citytv в прямому етері»), які зазвичай присутні у верхньому правому куті. Шрифти справжнього і фальшивого відео також відрізняються.

Скриншот №1 — підробне відео; скриншоти №2-3 — сюжети телеканалу Citytv

На сайтах медіа чи в соцмережах немає інформації про намір обмежити показ роликів з України в тіктоці. Іноземні медіа також не писали про вказану «ініціативу» колумбійського уряду.

Окрім цього, раніше не було прецедентів, коли національні уряди впливали на показ контенту у тіктоці, це право за собою залишає платформа.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний