ФЕЙК: Жінці відмовили у виплаті за сина-військового, який загинув на Курщині — відео

ФЕЙК: Жінці відмовили у виплаті за сина-військового, який загинув на Курщині — відео

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
201

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, у якому жінка стверджує буцімто їй відмовили у виплаті за сина, який загинув на війні. За її словами, відмову спричинило те, що хлопець загинув в  Курській області, а не в Україні. Жінка також демонструє документ, що засвідчує відмову.

Утім, це — фейк. Жінка на відео — проросійська пропагандистка, яка знімалась й в інших відеопостановах. Документи, які демонструє акторка на відео, не відповідають офіційному зразку.

Скриншот публікації

Авторка відео не раз фігурувала у наших фактчеках. Так, раніше акторка знімала ролик, нібито її сина, випускника школи, разом із батьком змушували прийти до ТЦК, а також грала роль дружини чоловіка, якого хочуть мобілізувати. Пізніше з’явилося відео, у якому жінка з фейковими довідками від лікаря скаржиться на виховательку дитсадка, яка буцімто вимила рота з милом її дитині за російську мову.

Образ акторки також не змінився. Як у відео про відмову у виплаті ОГД (одноразова грошова допомога) за буцімто загиблого сина-військового, так і у попередніх фейкових відео, голос та манера спілкування пропагандистки звучать ідентично. 

Крім того, на відео жінка вчергове демонструє фейкові документи. Погана якість ролика не дозволяє прочитати зміст, імовірно, висновку щодо можливості виплати ОГД. Утім, у наказі Міноборони України від січня 2023 року є зразок подібного висновку обласного або Київського міського ТЦКСП. Саме туди районний ТЦКСП направляє на розгляд заяви на виплату ОГД.

У фейковому висновку неправильно оформлені інтервали, шапка, абзаци, не виділено жирним слово «ВИСНОВОК», а також не вистачає загального тексту, як в оригіналі. У кінці документа немає ПІБ та підпису керівника обласного або Київського міського ТЦКСП. До того ж справжній зразок висновку має 2 сторінки тексту, фейковий же — одну.

Скриншот фейкового документа

Зразок висновку обласного або Київського міського ТЦКСП

Крім того, на відео акторка стверджує, що виплату не виділили через те, що син військовослужбовець загинув у Курській області, а не на території України. При цьому жінка вживає російську фразу «на Україні». Насправді у серпні набув чинності закон про статус військових, які воюють за межами України, зокрема на території держави-агресора (рф). Закон гарантує такі ж виплати та преференції для військових, які воюють у Курській області, як і на передовій в Україні. Це стосується і виплат рідним у разі загибелі військового. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний