ФОТОФЕЙК: Графіті з ізраїльським та українським пацюками, які деруться за американський долар

ФОТОФЕЙК: Графіті з ізраїльським та українським пацюками, які деруться за американський долар

17 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
63

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото графіті у Вашингтоні, яке буцімто зробили для інформагенції Reuters. На ньому два пацюки з прапорами Ізраїлю та України деруться за американський долар.

Утім, — це фотофейк. Світлину з графіті відредагували. Крім того, illi Commercial Real Estate (illicre) не здає приміщень в оренду у Вашингтоні.                                                                                                  

Скриншот публікації

У Reuters не публікували подібну світлину на своєму офіційному сайті, а також у твіттері, фейсбуці, інстаграмі та ютубі.

Нам не вдалось знайти оригінальне фото будівлі. Однак перевірка світлини у FotoForensics показала, що зображення, ймовірно, відредагували.

Скриншот перевірки у FotoForensics

Також на будівлі, що зображена у фейку, видно банер американської агенції з комерційної нерухомості у Лос-Анджелесі — illi Commercial Real Estate.

Скриншот рекламного банера у фейку

Ми перевірили фото усіх доступних для оренди і продажу об’єктів на офіційному сайті illi Commercial Real Estate та не виявили жодного приміщення, подібного до того, що у фейку. Крім того, фейкороби стверджують, що фото зробили у Вашингтоні. Однак на карті об’єктів немає доступних приміщень для купівлі/оренди у Вашингтоні. Щобільше, переважна кількість приміщень, які пропонує агенція нерухомості, знаходиться в Каліфорнії. Лише 2 приміщення розташовані в інших штатах, зокрема у Колорадо та Нью-Йорку.

Скриншот доступних об’єктів

Крім того, телефонний код «818» в оголошенні теж належить штату Каліфорнія.

Раніше ми спростували подібні фейки, буцімто Україну висміяли на вуличному графіті в Ізраїлі, а також нібито у Нью-Йорку намалювали графіті, на якому Зеленський «з’їдає бюджет США».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний