ФОТОФЕЙК: Проїзд в автобусі 33 рублі — валідатор у Сумах

ФОТОФЕЙК: Проїзд в автобусі 33 рублі — валідатор у Сумах

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
126

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото валідатора, буцімто одного з автобусів міста Суми. На дисплеї пристрою вартість проїду вказана у російській валюті — 33 рублі. 

Утім, це — фотофейк. Фото «сумського» валідатора відредагували. На оригінальній світлині зображений київський валідатор, на якому не вказана ціна.

Скриншот публікації

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку пропагандисти використали фото валідатора, яке публікували на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації у жовтні 2022 року.

Ліворуч — фейкове фото валідатора. Праворуч — оригінальне фото валідатора

До того ж на фото зображена модель київського валідатора. На оригінальній світлині на валідаторі замість вартості проїзду вказаний час, а шрифт справжнього напису виглядає жирнішим, ніж у фейку. На Сумщині у різні роки валідатори мали інший вигляд.

Ліворуч — фото валідатора у Сумах за 2017 рік. Праворуч — скриншот валідатора у Конотопі за 2024 рік. 

Місто Суми розташоване на кордоні з росією, що робить його об’єктом постійних інформаційних атак рф, серед яких поширення вкидів на кшталт «росія вже близько». Пропагандисти навмисно використовують подібні фейки для дестабілізації прикордонного міста та поширення паніки у місцевих.

Раніше ми спростовували фейк, нібито у Сумах МВС розмістило скриньку анонімних доносів.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний