ФОТОФЕЙК: У Мюнхені з'явився мурал з працівниками ТЦК, які затримують українського футболіста — Deutsche Welle

ФОТОФЕЙК: У Мюнхені з’явився мурал з працівниками ТЦК, які затримують українського футболіста — Deutsche Welle

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
388

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандистські канали поширюють новину, що в Мюнхені нібито намалювали мурал із зображенням працівників ТЦК, які затримують гравця української збірної з футболу після гри на Євро-2024. Про це повідомило німецьке медіа Deutsche Welle.

Утім, це — фотофейк. Deutsche Welle не публікувало таку інстаграм-сторіз, її оформлення не відповідає стандартам видання. 

Скриншот допису

Пропагандисти вдають, нібито світлину опублікувала німецька програма новин Deutsche Welle News. Проте подібного фото або згадки про мурал немає ні на офіційному сайті медіаресурсу, ні на його сторінках в інстаграмі, фейсбуці, твіттері (X), ютубі та тіктоці. Новини про появи муралу в Мюнхені немає у надійних німецькомовних медіа.

Deutsche Welle є підписантом Кодексу етики Міжнародної мережі фактчекерів Інституту Пойнтера — найбільшої професійної спільноти фактчекерів у світі, що займається просуванням високих стандартів перевірки інформації. На своєму сайті DW регулярно спростовує фейки, зокрема російської пропаганди. Ми надіслали до них запит із проханням прокоментувати, чи дійсно видання публікувало таку історію. У Deutsche Welle відповіли, що це фейк.

 

Скриншот відповіді Deutsche Welle на запит від VoxCheck

У виданні зауважили, що у своїх інстаграм-сторіз вони завжди зазначають автора світлини у нижньому правому кутку — вимога авторського права. На фейковому скриншоті пропагандистів такої позначки немає.

 

Скриншот справжньої історії в інстаграмі Deutsche Welle

Deutsche Welle неодноразово аналізували закон про мобілізацію, що набув чинності у травні 2024 року. Проте видання не висміювало мобілізаційний процес.

Раніше ми вже спростовували схожий фейк, нібито в Берліні на стіні будинку намалювали мурал із зображенням Володимира Зеленського в образі канібала.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний