ФОТОФЕЙК: У ЗСУ є військові-квадробери — Віталій Кличко

ФОТОФЕЙК: У ЗСУ є військові-квадробери — Віталій Кличко

23 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
119

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито Віталій Кличко опублікував пост, у якому розповідає про українських військових-квадроберів. У соцмережах цитують мера Києва: «Квадробика на фронті це — не тільки розвага, а й спосіб підтримувати бойовий дух і розвивати нові навички! Боєць, який може швидко рухатися навкарачки, точно зможе здивувати ворога і зламати будь-яку лінію оборони».

Утім, це — фотофейк. Оригінальний пост відредагували. У справжньому дописі він писав про премію Leipzig Media Prize.

Скриншот публікації

Квадробіка — це сучасний молодіжний тренд, у якому підлітки наслідують поведінку тварин. Зокрема, ходять навкарачки, імітують зовнішній вигляд та звуки тварин. Однак квадробіка це не лише субкультура, а й неофіційний вид спорту. Його засновником вважається японець Кенічі Іто, який у дитинстві почав імітувати рух мавп. У 2008 році Кенічі встановив світовий рекорд, подолавши 100 метрів навкарачки за 18,58 секунди.

Попри популярність руху серед української молоді, у мережі немає жодних повідомлень про «військових-квадроберів». Віталій Кличко також не публікував жодного посту про квадроберів серед ЗСУ.

Для фейкової публікації пропагандисти використали справжній пост Віталія Кличка, який він опублікував у фейсбуці 8 жовтня 2024 року. У публікації йдеться про церемонію нагородження Премією за свободу та майбутнє ЗМІ, яка пройшла у німецькому місті Лейпциг. Фейкороби змінили перші 2 абзаци оригінального допису. Зокрема, про медіапремію Leipzig Media Prize, яку цього року отримала німецька журналістка Сабіна Адлер за мужність у пошуках правди. Вона, зокрема, висвітлювала події російського вторгнення в Україну.

Вгорі — скриншот фейкової публікації. Знизу — скриншот оригінальної публікації 8 жовтня

Раніше ми спростували фейк, нібито Віталій Кличко заявив, що окуповані території — вже не Україна.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний