ФОТОФЕЙК: Українським першокласникам видали олівці з написом «смерть руснє»

ФОТОФЕЙК: Українським першокласникам видали олівці з написом «смерть руснє»

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
94

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівська пропаганда зачіпає не лише дорослих, а й дітей. Цього разу пропагандисти, на тлі початку навчального року в українських школах, заявили, нібито першокласникам з сімей, де є військові, видали олівці з написом «смерть руснє». Як «доказ» росіяни додають фото олівця.

Це фотофейк. Напис відредагували. В українських соцмережах не повідомляли, що учням видавали подібні олівці

Скриншот публікації

Нам не вдалося знайти першоджерело фото. Однак ми перевірили його у в інструменті Forensically. Інструмент ELA (Error Level Analysis) виділяє яскравішим кольором елементи картинки, які могли відредагувати. На олівці, фото якого поширюють користувачі, можна побачити виділене синім листя та сам надпис. Тож, найімовірніше, фейкомети додали ці позначки у фоторедакторі.

Ліворуч — публікація росіян, праворуч — результат перевірки у Forensically

На підробку вказує і помилка в слові «руснє». Насправді правильно було б використати літеру «і», а не «є». У більшості випадків під час створення фейку росіяни саме неправильно перекладають слова українською, чим і видають підробку.

Крім того, зображення поширюють лише російські джерела. Якби першокласникам справді видали такі олівці, то це, найімовірніше, викликало б обурення серед деяких батьків та вони опублікували б це в мережі. Тоді як жодних новин про це в українському інфопросторі немає.

Раніше ми вже спростовували схожий фейк, нібито в Україні продають воскові крейди з написами «Пакет із трупами російських солдатів», «Кров, у якій ми втопимо Крим» та «Вогонь, коли ми спалимо Москву».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний