МАНІПУЛЯЦІЯ: Кулеба заявив про готовність України почати переговори з росією

МАНІПУЛЯЦІЯ: Кулеба заявив про готовність України почати переговори з росією

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
187

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські новинні ресурси поширюють інформацію, нібито міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до Китаю заявив про готовність України почати переговори з росією. У дописі автори додали, мовляв, нині Україна також повідомила про підтримку політики Китаю щодо Тайваню.

Однак це маніпуляція. Дмитро Кулеба заявив, що Україна вестиме перемовини, коли російське керівництво буде готове їх вести доброчесно, але наразі цієї готовності немає. Щодо Тайваню, Україна завжди підтримувала політику єдиного Китаю.

24 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Гуанчжоу. Разом зі своїм китайським колегою, міністром закордонних справ КНР Ван Ї, вони обговорювали припинення російської агресії та роль Китаю у досягненні миру. «Російська агресія зруйнувала мир і загальмувала розвиток, а кожен новий день війни тягне за собою нові порушення гуманності та подальшу ерозію справедливості. Тому потрібно завершити війну проти України, відновити мир і прискорити відновлення нашої держави», сказав Кулеба. Водночас він додав, що Україна почне перемовини з рф на певному етапі, коли «росія буде готова вести переговори доброчесно». За його словами, наразі такої готовності з російського боку немає.

Кремль не вперше намагається зманіпулювати темою миру. У вересні 2022 року Президент України ввів у дію рішення РНБО про неможливість проведення переговорів із путіним. У липні цього року в інтерв’ю BBC Зеленський заявив, що партнери України мають тиснути на росію, щоби змусити її сісти за стіл переговорів про закінчення війни. Також все залежить від фронту: чим слабша росія на полі бою, тим сильніша переговорна позиція України. 

МЗС КНР процитувало слова Дмитра Кулеби, що Україна і надалі дотримуватиметься «принципу єдиного Китаю». Принцип полягає у тому, що як Тайвань, так і материковий Китай є невіддільними частинами «єдиного Китаю». Україна ніколи не змінювала політику щодо «єдиного Китаю». 

Офіційні дипломатичні відносини з Тайванем мають лише 11 країн та Ватикан. Крім того, Тайвань має дипломатичні представництва в десятках країн, які не визнають його незалежність та не мають із ним офіційних дипломатичних відносин. Натомість КНР має офіційні дипломатичні відносити зі 183 країнами

Раніше ми спростовували фейк, нібито Україна визнала незалежність Тайваню.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний