МАНІПУЛЯЦІЯ: Офіцер української армії став на коліна перед послом Великої Британії, чим продемонстрував своє підданство

МАНІПУЛЯЦІЯ: Офіцер української армії став на коліна перед послом Великої Британії, чим продемонстрував своє підданство

28 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
313

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських та проросійських каналах поширюють фото, де український офіцер стоїть на колінах перед послом Великої Британії. У такий спосіб російські та проросійські телеграм-канали надають негативного забарвлення світлині, в якому українській воїн начебто «прислужує» західним державам.

Це маніпуляція. На фото полковник Михайло Драпатий, який отримує перехідний меч королеви Сполученого Королівства. В Україні традиція ставати на коліно є проявом поваги. У такий спосіб вшановують загиблих військових, приймають певні нагороди та бойові прапори. 

Скриншот допису

З 2023 року послом Сполученого Королівства в Україні є Мартін Гарріс. Тому події на фото якщо й відбулися, то раніше. Також звернемо увагу на те, що військовий на світлині схилився на одне коліно, а не стоїть на обох колінах. За зворотним пошуком по фото ми з’ясували, що це фото з 30-го випуску слухачів оперативно-тактичного та оперативно-стратегічного рівнів підготовки Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, який відбувся 18 червня 2021 року. Зокрема на події була присутня тодішня пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. Вона вручила перехідний меч королеви Сполученого Королівства кращому випускнику полковнику Михайлу Драпатому. Цей момент ми й бачимо на фото. 

В Україні традиція ставати на коліно є проявом поваги. Наприклад, козаки ставали на ліве коліно та підіймали вгору шаблі для вшанування полеглих героїв. Також є згадки про те, що стоянням на колінах проводжали вбитих росіянами військових 1-го українського козацького полку імені Богдана Хмельницького у 1917 році: «… Під час співу “Вічна памʼять” тисячі людей стали на коліна, і в кожного на очах показались сльози. Самі крупні чоловіки плакали, як малі діти». Традиція зустрічати загиблих воїнів стоячи на колінах відродилась ще під час дії антитерористичної операції на Сході України. 

Під час заходу інший випускник, який отримував перехідну шаблю, також став на одне коліно. Подібне ми бачимо, коли повз вишикуваних військових пронесли бойовий прапор. Також на одне коліно стають під час вручення бойових стягів для підрозділів. Тобто такий жест — це лише один з символів певного етикету, проте це ніяк не вказує про вклоняння чи прислужування комусь, як це намагається видати пропаганда. 

 

30-й випуск Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. 18 червня 2021 року. Джерело: Ukrinform TV

Вручення бойового прапора 38 ОБрМП. Джерело: сайт Офісу Президента

Вручення бойового прапора 3-й ОШБр. Джерело: телеграм-канал бригади «Азов»

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний