НЕПРАВДА: Румунія більше не може постачати електроенергію в Україну та Молдову — Moldova News

НЕПРАВДА: Румунія більше не може постачати електроенергію в Україну та Молдову — Moldova News

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
108

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію з посиланням на Moldova News, нібито міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа заявив, що Румунія більше не може постачати електроенергію в Україну та Молдову, а Євросоюз має взяти на себе частину витрат.

Утім, це — неправда. Moldova News — проросійський телеграм-канал. Міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа не робив такої заяви, натомість наголосив на необхідності справедливого розподілу плати за експорт електрики до України та Молдови. Профільні міністерства та відомства не повідомляли про припинення імпорту електрики з Румунії.

Скриншот публікації

Moldova News — анонімний проросійський телеграм-канал. Канал поширює публікації, спрямовані на підрив іміджу України. Зокрема публікує інформацію, нібито Україна відбирає церкви у румунської громади, а також поширює відео з буцімто українськими громадянами, які підтримують примирення між Україною та рф.

12 вересня у Бухаресті відбулася конференція, присвячена енергетиці. На ній виступив міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа, наголосивши на проблемі високих цін на електроенергію у Румунії порівняно з Західною Європою.

Зростання попиту через експорт електроенергії в Україну та Молдову став однією з причин подорожчання, але не єдиною. За словами міністра, зростання цін, зокрема у Румунії, Греції, Болгарії, також спричинили складнощі з виробництвом гідроелектроенергії через зниження рівня води у річках внаслідок спекотної погоди. Додатковим фактором стали проблеми з міжсистемним з’єднанням та ремонтні роботи на певних лініях передач в Угорщині.

При цьому Себастьян Бурдужа не робив жодних заяв про припинення постачання електроенергії. Отже, Румунія й далі продовжуватиме експорт електроенергії в Україну та Молдову. Міністерства енергетики України та Національна енергетична компанія «Укренерго» також не повідомляли про припинення постачання електрики з Румунії. Крім того, після заяви Себастьяна Бурдужи Україна продовжила імпорт електроенергії з Румунії.

Україна вимушена імпортувати електроенергію з сусідніх країн, зокрема Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови. Адже постійні російські обстріли українських об’єктів енергоінфраструктури спричиняють дефіцит електроенергії в Україні. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, станом на червень росія зруйнувала щонайменше 50% української генерації. Згідно з даними консалтингової компанії ExPro Consulting, у червні Україна витратила на імпорт електроенергії понад €104 млн, а загалом за I півріччя 2024 року — €212 млн.

Раніше ми спростовували фейки, буцімто Україна, маючи дефіцит в електромережі, продає електроенергію за кордон, а також, що Хмельницька АЕС забезпечує електроенергією Польщу.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний