НЕПРАВДА: Зеленський займає 31 місце серед найбагатших політиків світу

НЕПРАВДА: Зеленський займає 31 місце серед найбагатших політиків світу

29 Січня 2024
FacebookTwitterTelegram
4789

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито статки Володимира Зеленського сягають $596 млн. За рейтингом ютуб каналу Data Sets він начебто займає 31 місце серед найбагатших політиків світу, за рейтингом сайту «CAknowledge» —  36. 

Утім, це — неправда. Володимира Зеленського немає у списку найбагатших політиків світу.

Скриншот публікації

Анонімний ютуб-канал Data Sets регулярно публікує різні рейтинги «Найбагатші актори євреї 2024», «Найбагатші жінки світу 2024» тощо. У квітні 2023 року вони виклали відео зі списком «найбагатших політиків світу 2024». Жодних джерел, на основі яких був складений «рейтинг», не вказано.   

Фейк щодо рейтингу сайту CAknowledge раніше спростували незалежні американські фактчекери з PolitiFact. Так, CAknowledge також не надали жодного джерела, яке б визначало зарплату, щомісячний дохід та чистий капітал Президента України. Вебсайт приписує Володимиру Зеленському десятки об’єктів нерухомості, люксові авто, яхти та акції Apple, Microsoft, Meta та Amazon, однак підтверджень цієї інформації не надає.  

За даними Forbes, за 2022 рік статки Володимира Зеленського оцінювалися у менш як $30 млн.

У 2021 році оприлюднено декларацію, згідно з якою доходи Президента та членів його родини за 2020 рік склали 22,7 млн грн. Основні джерела цього доходу — продаж та надання в оренду нерухомості, роялті від торговельних марок, власником яких є Володимир Зеленський, а також заробітна плата. У січні 2024 року президент знову оновив інформацію про доходи. Згідно з декларацією за 2021 рік, доходи президента та членів його родини становили 10,8 млн грн, зокрема 5 млн грн від продажу облігацій (ОВДП). А у 2022 році — 3,6 млн грн. Зменшення доходів родини у 2022 році пов’язано з тимчасовим припиненням договорів оренди на території України внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Також Forbes опублікував рейтинг «Найбагатші люди світу 2023» Володимира Зеленського в списку немає. Утім, найбагатшими людьми України є Ринат Ахметов, Віктор Пінчук, Вадим Новинський, Костянтин Жеваго та Геннадій Боголюбов.   

Раніше ми спростовували фейк, нібито Володимир Зеленський та інші політики розбагатіли на мільярди доларів у 2022 році.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний