ВІДЕОФЕЙК: За замахом на Дональда Трампа стоїть Демократична партія США — Deep State Leaks

ВІДЕОФЕЙК: За замахом на Дональда Трампа стоїть Демократична партія США — Deep State Leaks

31 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
156

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито видання Deep State Leaks опублікувало аудіозапис розмови експрезидента США Барака Обами з його колишнім старшим радником Девідом Аксельродом. У записі експосадовці обговорюють причини зняття кандидатури Джо Байдена з президентських виборів у США та невдалий замах на кандидата в президенти США Дональда Трампа, за яким нібито стоїть Демократична партія США

Утім, це — відеофейк. Аудіозапис розмови згенерували за допомогою штучного інтелекту. Deep State Leaks — сайт, який поширює фейкові новини.

Скриншот публікації

Deep State Leaks дійсно публікувало статтю анонімного авторства, у якій стверджують, буцімто за замахом на експрезидента США Дональда Трампа стоїть партія демократів. У матеріалі автори посилаються на уривки 15-хвилинного аудіозапису розмови між Бараком Обамою та Девідом Аксельродом. Deep State Leaks стверджує, що отримало запис буцімто від представника Демократичного національного комітету, однак не називають особу.

Автори матеріалу не надають доступу до 15-хвилинної розмови, на яку посилаються, натомість публікують три уривки загальною тривалістю у 51 секунду.

Скриншот аудіодоріжок у статті. Джерело: Deep State Leaks

У першому записі голос, що буцімто належить Бараку Обамі, стверджує, що Джо Байден зняв свою кандидатуру на виборах не через стан свого здоров’я, а тому що демократи позбулись його та команди, бо вони не змогли прибрати Дональда Трампа. У другому фрагменті Барак Обама скаржиться на те, що вони втратили можливість прибрати Дональда Трампа, а наступний замах буде набагато важче організувати.

13 липня під час виступу Дональда Трампа перед виборцями у містечку Батлер (штат Пенсильванія), стрілець Томас Метью Крукс скоїв замах на експрезидента США. Хлопець здійснив кілька пострілів з гвинтівки AR-15, одним з яких поранив Трампа.

У третьому аудіо експрезидент та Девід Аксельрод обговорюють, як демократам далі вести президентську передвиборчу кампанію кандидатки від Демпартії Камали Гарріс після зняття кандидатури Джо Байдена.

Перевірка аудіодоріжок у програмі Hive Moderation показала, що всі записи згенерували за допомогою штучного інтелекту.

Cкриншот перевірки аудіозапису на ШІ

Про фейковість розмови свідчить і той факт, що жодне надійне американське видання не поширило цю «новину».

Deep State Leaks — імовірно, черговий сайт-підробка, який маскується під американське ЗМІ. Про це свідчить відсутність опису видання, інформації про команду та редакційну політику ЗМІ, а також посилань на соціальні мережі. Водночас на сайті Deep State Leaks розміщено всього лише 33 матеріали. Деякі матеріали опублікували ще буцімто у 2016 році, інші датуються 2020, 2021, 2022, 2023 роками, ба навіть «0203 роком». Утім, саме видання з’явилось нещодавно — домен зареєстрували 18 липня 2024 року. Вся контактна інформація про власника сайту закрита. Вочевидь, на сайті навмисно розмістили матеріали буцімто за різні роки, щоби створити враження про медіа, яке давно існує. Наразі сайт вже не недоступний.

Видання також поширює антиукраїнські наративи, посилаючись на російські державні ЗМІ. Зокрема, буцімто українські елітні спецпідрозділи обурені Президентом України та планують переворот.

Фактчекери BBC у власному розслідуванні встановили, що за подібними вкидами стоїть мережа російських вебсайтів, які маскуються під місцеві видання. Одним із керівників мережі фейкових вебсайтів є Джон Дуган — колишній поліціянт із Флориди, який утік до Москви від звинувачень у ймовірному хакерстві. Ми вже спростовували подібний фейк, за яким стоїть Дуган і мережа проросійських фейкових сайтів.

Також раніше ми спростовували фейк, нібито Дональд Трамп інсценував замах на себе.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний