Анна Дерев’янко: В Нинішній Ситуації «Косметичні» Зміни не Допоможуть | VoxUkraine

Анна Дерев’янко: В Нинішній Ситуації «Косметичні» Зміни не Допоможуть

4 Вересня 2015
FacebookTwitterTelegram
1840

Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, зазначає, що ставка податку на прибуток підприємств є допустимою та адекватною, в той час, як правила оподаткування заробітної плати мають бути змінені. Так, ставки ЄСВ та ПДФО в Україні вищі за середньо-європейські 20%. До того ж, адміністрування цих податків є надскладним. Бізнес впевнений, що в першу чергу треба звернути увагу саме на адміністрування податків та суттєво його переглянути.

Ми підтримуємо основні засади податкової реформи, озвучені Мінфіном – це рівність, прозорість, нульова толерантність до корупції, стабільність та передбачуваність. Ми вважаємо, що податкова реформа повинна бути перш за все відчутною та амбіційною, але мати перед собою реальні цілі. Бізнес має відчути на собі різницю між «було» та «стало», адже в нинішній ситуації «косметичні» зміни не допоможуть. Податкова система України має бути змінена структурно. Якщо говорити про модель податкової системи, впевнено можу сказати, що Україна не готова впроваджувати, наприклад, естонську модель, ми маємо знайти свій шлях, заснований на таких базових речах:

Оподаткування заробітної плати

На думку бізнеса, ставка податку на прибуток підприємств є допустимою та адекватною, в той час, як правила оподаткування заробітної плати мають бути змінені. Так, ставки ЄСВ та ПДФО в Україні вищі за середньо-європейські 20%. До того ж, адміністрування цих податків є надскладним. Бізнес впевнений, що в першу чергу треба звернути увагу саме на адміністрування податків та суттєво його переглянути.

Важливо не забувати про те, що суттєве зниження ставок ЄСВ та ПДФО має відбуватися лише у поєднанні з радикальним зниженням витрат державного бюджету. Інакше, в результаті можна отримати інфляцію та падіння національної валюти.

ПДВ

Проблема відшкодування ПДВ є досить гострою для інвесторів, та особливо для експортерів. Спеціальні ПДВ-рахунки потенційно зможуть допомогти вирішити цю проблему, але лише в разі їх грамотного, прозорого та коректного функціонування.

Ми всіляко підтримуємо рівні та прозорі умови для всіх платників податків. Скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв – це непопулярна міра, вона вимагає сильної політичної волі від керманичів держави, але вона допоможе встановленню рівних конкурентних умов для всього ринку.

Спрощена система оподаткування для малого бізнесу

Спрощена система оподаткування «традиційно» розділена на три групи. Третя група – малі підприємства та ФОП, річний дохід яких становить до 20 млн. гривень, – найбільш контроверсійна. Ми вважаємо, що поріг у 20 мільйонів доходу має бути переглянутий, адже є завеликим для категорії «малий бізнес».

Ми підтримуємо розвиток та зростання малого бізнесу, IT спеціалістів та фрілансерів, тому ми вважаємо, що ставки податків для третьої групи (а це 4% від річного обороту або 2% від обороту та ПДВ) мають поступово зрости до 10%. Різкого підвищення не має бути.

Також, Україна для побудови інноваційно-орієнтованої економіки має модернізувати застарілий Трудовий кодекс і слідувати сучасним тенденціям залучення та мотивації людського капіталу. Зокрема, це розвиток і підтримка підприємництва та індивідуальних форм оплати, спрямованих на кінцевий результат, через індивідуальні контрактні моделі зайнятості, адже такі моделі широко використовуються саме в хай-тек індустрії та інноваційних сферах.

Тиждень Податкової Реформи

Податкова Реформа — Підсумок Дискусії (Павло Кухта, член Редколегії iМоРе)

Відкритий Лист до експертного співтовариства та Міністерства Фінансів України від Групи Економістів VoxUkraine

Модернізація Податку на Прибуток Стане Драйвером Зростання Економіки (Анатолій Амелін, венчурний інвестор, засновник аналітичного центру «Amelin Strategy»)

Павло Себастьянович: Середній і Малий Бізнес Витіснений з Легального Поля Високими Ставками Податків (Павло Себастьянович, Громадянська платформа «Нова Країна»)

Олег Гетьман: Упущений Один Досить Важливий Момент у Реформуванні ПДВ (Олег Гетьман, економіст, експерт групи Податкова реформа, Реанімаційного пакету реформ)

Володимир Дубровський: 1-2% Додаткових Доходів в Результаті Тиску на Спрощене Оподаткування — це Нереалістичні Цифри (Володимир Дубровський, експерт реанімаційному пакету реформ)

Сергій Кривошеєв: Малий Бізнес не Отримує Податкових Субсидій чи Преференцій (Сергій Кривошеєв, співкоординатор групи «Економіка і підприємництво» Громадянської платформи «Нова Країна»)

Тетяна Прокопчук: Бізнес Вважає, що Необхідно Спростити Процес Адміністрування податків (Тетяна Прокопчук, Віце-президент з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні)

Роберт Конрад: Податкова Реформа — це не Просто Зміна Законодавства (Роберт Конрад, Дюкський університет)

Михайло Соколов: З Наявним Рівнем Фіскального Навантаження не Варто і Мріяти про економічне Зростання (Михайло Соколов, заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради)

Україні Потрібна Радикальна, але Розсудлива Податкова Реформа (Андерс Ослунд, старший науковий співробітник Атлантичної ради США у Вашингтоні і автор книги «Україна: Що пішло не так і як це виправити»)

Олексій Геращенко: Міністерство Фінансів Готує Свої Пропозиції Практично в Закритому Режимі (Олексій Геращенко, економіст, підприємець, викладач фінансів kmbs)

Роман Жарко: Основна Проблема Української Податкової Системи — Практика Використання Фіскального Механізму Досягнення Запланованого Обсягу Податкових Надходжень (Роман Жарко, к.е.н., Менеджер з оподаткування Baker Tilly)

Податкова Реформа в Україні або Як Досягнути Неможливого (Володимир Дубровський, експерт Реанімаційного пакету реформ)

Податкова Реформа Крізь Призму Макроекономічної Стабільності: Погляд НБУ (Дмитро Сологуб, заступник голови Національного банку, Сергій Ніколайчук, директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ)

Податкова Реформа Визначить Майбутнє України (Павло Себастьянович, координатор групи «Податки» ГП «Нова Країна»)

Макроекономічні Наслідки Податкової Реформи (Юрій Городніченко, Каліфорнійський університет в Берклі, співзасновник та член Редколегії VoxUkraine)

Податкова Реформа Грузії: Урок для України (Олена Білан, головний економіст Dragon Capital, член редакційної колегії VoxUkraine)

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний