НЕПРАВДА: Причиною надлишкової смертності є вакцинація від COVID-19

НЕПРАВДА: Причиною надлишкової смертності є вакцинація від COVID-19

24 Березня 2022
FacebookTwitterTelegram
1053

Перевірка фейків у рамках партнерства з Facebook

У цьому відео Віктор Вікарчук стверджує, що:

  • У жовтні-листопаді 2021 року надлишкова смертність в Україні була 25%, причиною цього є вакцинація.
  • Невакцинованим студентам не дозволяють складати іспити.
  • З 15 січня невакцинованих медиків і працівників органів місцевого самоврядування відсторонять від роботи. Звільнення людей з роботи порушує Статтю 43 Конституції України. 
  • Президент Франції заявив про те, що уряд буде максимально обмежувати невакцинованих. У Франції вакциновано 90% населення. 
  • У січні 2021 року Верховна Рада за 3 дні прийняла рішення про дозвіл медичних препаратів, які не пройшли дослідження на території України.
  • Тарифи на газ для соціальних установ, шкіл та підприємств вартістю 75 тис. грн за 1000 м³ призведе до нестабільної ситуації, бізнес на межі закриття.

Вакцинація не призводить до вищих показників смертності

У жовтні 2021 року померло 74 282 осіб (у жовтні 2020 року59 047 осіб). Так, смертність за цей період на 25% більша, ніж за аналогічний період попереднього року. У листопаді 2021 року померло 87 862 осіб (у листопаді 2020 року63 438 осіб). І це на 38% більше, ніж у листопаді 2020 року.

Однак збільшення показників смертності ніяк не пов’язане із вакцинацією. В Україні немає жодного підтвердженого випадку смерті через вакцинацію. За період січень-листопад 2021 року основною причиною смерті (60% випадків) були хвороби серцево-судинної системи. Частка смертей від COVID-19 у загальній кількості смертей складає 12%. Якщо до цих випадків додати смерті від грипу та пневмонії, то частка зросте до 15%.

Статус вакцинації не забороняє студентам складати іспити та навчатися

Із вересня 2021 року за «жовтого» рівня епідемічної небезпеки студенти могли навчатися очно, якщо не менше як у 80% працівників закладу освіти були жовті або зелені сертифікати про вакцинацію. За «червоного» рівня епідемічної небезпеки студенти могли навчатися очно, якщо 100% працівників закладу освіти мали документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації. 

Із 25 жовтня МОН рекомендував запровадити дистанційне навчання у закладах вищої освіти. Крім того, заклади освіти наділені автономією у прийнятті рішень, однак це не впливає на можливість студентів складати іспити і навчатися очно чи дистанційно

Процедура відсторонення з роботи через відсутність вакцинації проти COVID-19 — законна

Так, з 31 січня 2022 року невакцинованих медиків, комунальників і чиновників відсторонятимуть від роботи без збереження зарплати. Однак, таке рішення МОЗ не є незаконним

Такі норми передбачені у законі «Про захист населення від інфекційних хвороб» та у законі «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». 

В Україні обов’язковими є профілактичні щеплення проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору. А в разі загрози поширення особливо небезпечної інфекційної хвороби (до цього переліку входить COVID-19) на території можуть вводити обов’язкові профілактичні щеплення.

Працівники окремих професій, діяльність яких може призвести до зараження та поширення інфекційних хвороб, підлягають також й іншим обов’язковим профілактичним щепленням. Перелік цих професій встановлює МОЗ. Щеплення для таких працівників є обов’язковим в разі відсутності медичних протипоказань. У разі відмови або ухилення ці працівники відсторонюються від роботи. Відсторонення зумовлене небезпекою, яку становить невакцинована особа — вона може стати носієм захворювання та поширити вірус серед інших співробітників або відвідувачів закладу.

Стаття 46 Кодексу законів про працю дозволяє роботодавцю відсторонювати працівника від роботи в різних випадках, передбачених законодавством. Саме такий виняток і вказаний у статті 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». 

Міністерство юстиції України заявило, що цей наказ МОЗ про обов’язкову вакцинацію ряду працівників відповідає Конституції і Конвенції прав людини.

Також наказ не передбачає звільнення. Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін пояснює, що працівники зможуть повернутися на роботу і знову отримувати зарплату, коли завершиться карантин або після того, як вони вакцинуються. 

Уряд Франції ввів заборону на відвідування громадських місць, але не йдеться про «наступ»  

Вікарчук стверджує, що президент Франції заявив про те, що уряд буде наступати максимально на тих, хто невакцинований. 

Йдеться про заяви президента Франції Емануеля Макрона в інтерв’ю пресі: «Я дуже хочу їх (невакцинованих — ред.) розбурхати, і ми продовжимо це робити до кінця». Президент Франції, сказав, що не став би примусово вакцинувати решту п’ять мільйонів, які не отримали дози, але сподівається заохотити людей вакцинуватися, обмеживши якомога більше їхній доступ до участі в громадському житті — походи в кафе, кіно, театр.

Пізніше він пояснив, що свобода одних людей не вакцинуватися обмежує свободу, безпеку і життя інших. У Франції ввели заборону невакцинованим відвідувати ресторани, театри, спортивні арени та інші громадські місця.

Також у Франції 80% населення вакциноване принаймні однією дозою, а не 90%, як говорить Вікарчук.

Дозвіл на використання медикаментів надається лише за наявності клінічних випробувань та екстреного дозволу на застосування в інших країнах

У січні 2021 року Верховна Рада прийняла рішення прискорену реєстрацію вакцин і медикаментів для профілактики COVID-19. Однак дозвіл на їхнє застосування надається тільки за наявності певних вимог. Мають бути дані про успішне проведення доклінічних випробувань чи досліджень, що підтверджують ефективність засобів. Також компетентний орган США, ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Індії має надати дозвіл на використання цих препаратів.

Твердження про тарифи на газ для підприємств і комунальних установ — маніпулятивне

Станом на січень, ціни на газ для підприємств від різних постачальників були в межах 40,3 — 68,3 грн за 1 м³. За лютий 2022 року «Нафтогаз»  пропонує тариф 43 776 грн за 1000 м³. Ціни на газ для підприємців, справді, зросли у 2021 році. Цьому є кілька причин. Українського газу недостатньо для задоволення потреб населення, тому необхідно закуповувати частину запасів на європейському ринку. Вартість газу у Європі зростає через дефіцит, який створила РФ з метою запустити «Північний потік-2». Також після врегулювання цін меморандумом між «Нафтогазом», урядом та очільниками міст про непідвищення тарифів на газ для населення компенсувати ринкову вартість газу довелося коштом високих тарифів для підприємців. 

Високі тарифи на газ обумовлені встановленням цін за імпортним паритетом, про необхідність цього VoxCheck писав раніше.

Крім цього, Віктор Вікарчук згадує ще кілька фейків про вакцинацію, які VoxCheck спростовував раніше. Нагадуємо: 

  • Винахідник ПЛР-тестів не говорив про те, що ПЛР-тест не можна використовувати для встановлення діагнозу.
  • Нюрнберзький процес не пов’язаний із вакцинацією.
  • Заяви, що вірус SARS-CoV-2 ніколи не був виділений, — неправдиві. SARS-CoV-2 був ідентифікований китайською владою 7 січня 2020 року, після чого було проведено секвенування його генетичного матеріалу.
  • В Україні не проводять клінічний експеримент над населенням. 
  • Вакцинація не призводить до збільшення захворюваності на COVID-19. 
  • В Україні не приховують статистику про побічні ефекти після вакцинації.
  • Законопроєкт №4142 не стосується примусової вакцинації українців

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний