ВІДЕОФЕЙК: Європа оголосила новий транш для українських пенсіонерів та пільгових категорій

ВІДЕОФЕЙК: Європа оголосила новий транш для українських пенсіонерів та пільгових категорій

29 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
124

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють уривок з телеведучим ТСН. Він стверджує, буцімто Європа оголосила про новий транш для надбавки до пенсій до Дня Незалежності України. В українських пенсіонерів зросте пенсія, а середня сума надбавки складатиме від 2300 до 5600 грн. Крім того, надбавку даватимуть не лише пенсіонерам, а всім пільговим категоріям, які отримують виплати від держави. Для пільгових категорій виплати зростуть на 20-30%. А щоб отримати надбавку, телеведучий закликає перейти за посиланням в телеграм-канал.

Утім, це — відеофейк. Телеведучий ТСН Святослав Гринчук не повідомляв про подібний транш від ЄС. Перевірка в AI Speech Classifier показала, що аудіозапис створили за допомогою нейромережі.

Скриншот публікації

Відеоролик поширили в анонімному профілі у тіктоці. На сторінці профілю переважно публікують буцімто уривки новинних сюжетів різних телеканалів, зокрема ТСН. Здебільшого відео стосуються вигаданої грошової допомоги для українців від ЄС. Проте у роликах не надають жодних доказів, що такі програми підтримки існують. Натомість за детальною інформацією пропонують перейти у профіль анонімного телеграм-каналу «І.ШО? | Новини».

В офіційному ютуб-каналі та інстаграмі ТСН немає новини про новий транш ЄС для пенсіонерів та пільгових категорій. Так само про це не заявляв телеведучий Святослав Гринчук. Щобільше, перевірка аудіо в AI Speech Classifier показала, що аудіозапис з голосом телеведучого створили за допомогою нейромережі у програмі ElevenLabs.

Скриншот перевірки аудіо на ШІ

Також ЄС не оголошував жодного траншу щодо додаткових виплат пенсіонерам та іншим пільговим категоріям до Дня Незалежності.

Подібні відеоролики в анонімних акаунтах у соцмережах спрямовані на обман українців. Заклики перейти за посиланням до телеграм-каналу використовують для збільшення аудиторії. Також за посиланнями у подібних анонімних телеграм-каналах можуть приховуватися шахрайські схеми, через які зловмисники можуть спробувати викрасти особисті дані користувачів.

Раніше ми вже спростовували подібні ролики з уривками із сюжетів ТСН, зокрема про ухвалені правки нардепки Мар’яни Безуглої щодо військового обліку жінок та «незаконну мобілізацію» у 2023 році.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний