НЕПРАВДА: Через прихід BlackRock в Україну тарифи на електроенергію зросли до 4,52 грн/кВт-год, а справжня вартість — 0,97 грн/кВт-год

НЕПРАВДА: Через прихід BlackRock в Україну тарифи на електроенергію зросли до 4,52 грн/кВт-год, а справжня вартість — 0,97 грн/кВт-год

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
106

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють інформацію, мовляв, після приходу компанії BlackRock в Україну вартість електроенергії зросла в 3 рази і досягла  4,52 грн/кВт-год, хоча справжня її вартість 0,97 грн/кВт-год. 

Однак це неправда. Чинний тариф становить 4,32 грн/кВт-год, він покриває лише вартість виробництва, передачі та розподілу електроенергії. Тариф підвищували через необхідність проведення ремонтних робіт та відновлення генерації внаслідок російських обстрілів енергосистеми.

Скриншот допису

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський і гендиректор BlackRock Ларрі Фінк обговорили можливості залучення державних і приватних інвестицій в Україну. Уже 10 листопада того ж року Україна та міжнародна інвестиційна компанія BlackRock підписали Меморандум про взаєморозуміння. Документ передбачав, що компанія допомагатиме у залученні інвестицій для відновлення України та підтримки економіки. Зокрема у ньому йшлося, що BlackRock консультуватиме Мінекономіки щодо створення інвестиційного фонду — Ukrainian Development Fund (UDF), до якої долучатимуть насамперед приватний капітал. Наразі робота зі створення фонду триває

Саме після підписання Меморандуму росіяни почали регулярно поширювати фейки, мовляв, компанія скупила українські землі і тепер диктує свої умови українській владі. Попри те, що ми неодноразово спростовували ці повідомлення, росіяни продовжують вигадувати нові звинувачення на адресу BlackRock. 

З 2022 року тарифи на електроенергію підвищували двічі: 

Однак підвищення вартості електроенергії не пов’язане із компанією BlackRock. Тарифи почали зростати через російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру, які кремль розпочав у 10 жовтня 2022 року. Під час цього обстрілу рф атакували енергетичну інфраструктуру майже в усіх областях України. Тоді постраждали великі тепло- і гідроелектростанції, а також підстанції «Укренерго». Екскерівник держкомпанії Володимир Кудрицький тоді повідомляв, що 40-50% потужностей, які українська система мала до вторгнення, тимчасово втрачено. Надалі атаки на енергосистему продовжились.

У червні 2023 року міністр енергетики Герман Галущенко пояснював, що підвищення тарифів дозволить забезпечити стабільність роботи енергосистеми. «Якби ми не ухвалили це рішення, то наступної зими ми були б без світла», — вказував міністр.

10 ГВт основних потужностей генерації Україна втратила і через окупацію енергетичної інфраструктури. Зокрема тимчасово непідконтрольними є Запорізька атомна станція, Запорізька теплова станція, Вуглегірська теплова станція, Луганська теплова станція тощо. 

У 2023 та 2024 роках обстріли об’єктів енергетики тривали. Відтак повторення підвищення тарифів у червні 2024 року також було пов’язане із російськими атаками. Лише після атаки ворога 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Кошти спрямовували на проведення ремонтних кампаній та відновлення державної генерації. 

До того ж не зрозуміло, чому автор допису вирішив, що «справжня ціна» на електроенергію становить 0,97 грн/кВт-год. Адже станом на червень 2024 року навіть виробнича собівартість 1 кВт державного «Енергоатому» була вищою за вказану автором суму та складала 1,07 грн/кВт-год. За підрахунками підприємства витрати на передачу, розподіл та постачання складають ще 3,25 грн кВт-год з ПДВ. У цю вартість входить тариф на передачу — 0,63 грн/кВт-год, прибуток Оператору системи розподілу та Укренерго, який спрямовують на розвиток мереж. Тобто собівартість державної атомної енергії з доставкою споживачу становить мінімум 4,65 грн. Натомість чинний тариф навіть нижчий за цю суму — 4,32 грн/кВт-год

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук наголошувала, що чинний тариф складається виключно із собівартості витрат, без будь-якої надбавки. Вона вказувала, що ринкова вартість 1 кВт-год становить понад 7,5 грн.

Раніше ми спростовували фейк, нібито найближчим часом тариф на електроенергію підвищать до 7,5 грн за кВт-год.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний