БЕЗПІДСТАВНО: Чиновники Зеленського заробляють на перейменовуванні вулиць в окупованих населених пунктах

БЕЗПІДСТАВНО: Чиновники Зеленського заробляють на перейменовуванні вулиць в окупованих населених пунктах

23 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
110

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито чиновники Зеленського заробляють на перейменуванні вулиць в окупованих населених пунктах. Корупційна схема начебто полягає у тому, щоб виділити гроші на перейменування з бюджету окупованих територіальних громад і не провести перейменування, адже вулиці або знаходяться під окупацією, або вже повністю розбомблені російською армією. У дописах наголошують, що такі перейменування «не на часі» — важливіше виділити ці кошти на Сили оборони.

Немає підстав стверджувати, що чиновники заробляють на перейменовуванні вулиць в Олешківській ОТГ. Основна стаття видатків на перейменування — це оновлення табличок, але у низці міст його поки не проводять та не планують проводити до завершення бойових дій. Тоді як видатки на оборону є пріоритетною статтею держбюджету. 

Скриншот публікації

Фінансуванням перейменування вулиць дійсно опікуються місцеві бюджети. Воно не вимагає великих затрат. Як правило, йдеться про планове виділення коштів на виготовлення нових дороговказів та табличок із назвами вулиць в рамках благоустрою міста. 

У вересні 2023 року аналітики ініціативи Transparency International Ukraine опублікували дослідження про те, як місцева влада закуповує таблички, та скільки вже вдалося замінити. Вони аналізували ситуацію у 19 обласних центрах та місті Краматорськ, де протягом 2022-2023 років перейменовували топоніми. Виявилося, що:

  • У 2022-2023 роках у 5 містах України на виготовлення близько 10 тисяч табличок витратили з місцевих бюджетів орієнтовно 14 млн грн. Найбільше коштів у 2022-2023 роках витратили у Дніпрі, де витрати на таблички склали 0,045% від загального бюджету міста на ці 2 роки.
  • У низці міст оновлення табличок поки не проводять та не планують проводити, зокрема і для того, щоб більше коштів перерозподілити на розв’язання проблем, пов’язаних з російською агресією. 
  • Муніципалітети часто не мали даних про кількість табличок та покажчиків, які варто змінити, а також не закладали кошти до бюджету на нові таблички.

Це вказує на те, що місцева влада самостійно розставляє фінансові пріоритети, вимог терміново міняти усі таблички відразу після офіційних перейменувань немає. 

Зокрема, перейменування вже завершили у Херсонській громаді, і там кошти з бюджету громади не витрачали. Очільник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко заявляв, що встановлення нових табличок, найімовірніше, почнеться після завершення бойових дій, адже найголовніше наразі — це ремонт зруйнованих та пошкоджених будівель після щоденних обстрілів. Даних про витрати на перейменування в окупованій Олешківській міській територіальній громаді, про яку йдеться у відео, немає.

До того ж президент Зеленський та його оточення не займаються процесом перейменування особисто. Рішення про зміну назв вулиць ухвалюють на місцевому рівні. Також будь-який громадянин може подати заявку сільському, селищному або міському голові щодо перейменування. Останній має її розглянути та винести на громадське обговорення. Цей процес відбувається паралельно із закупівлею озброєння для фронту, а не замість допомоги військовим.

Видатки на оборону є пріоритетною статтею держбюджету. Лише за січень-серпень 2024 року на сектор безпеки і оборони витратили 1,2 трлн грн, це 57,4% від усіх видатків за цей період. У 2025 році на цю сферу планують виділити близько 2,2 трлн грн. 

Подібні вкиди — це спроба зірвати процес дерусифікації в Україні. Раніше ми вже спростовували фейки та маніпуляції з цієї теми.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний