ФЕЙК: Група українських біженців вимагала грошей у моделей OnlyFans — відео Gazeta.pl

ФЕЙК: Група українських біженців вимагала грошей у моделей OnlyFans — відео Gazeta.pl

25 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
165

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, нібито опубліковане польським виданням Gazeta.pl. Згідно з сюжетом, поліція Польщі затримала групу з 6 біженців з України, які вимагали гроші в українських OnlyFans-моделей. Жінкам погрожували передати до ТЦК дані їхніх родичів та друзів-чоловіків в Україні, якщо вони не сплачуватимуть відсоток зі свого заробітку.

Утім, це — фейк. Gazeta.pl. не публікувало подібне відео на своїх офіційних ресурсах. Фейкове відео створили з окремих фото, які є у відкритому доступі.

Скриншот публікації

Gazeta.pl не публікувало подібне відео на своєму офіційному сайті, а також у соцмережах у фейсбуці, твіттері, інстаграмі та ютубі. Пошук за ключовими словами у гуглі показав, що в інших польських виданнях немає згадок про подібну новину.

Крім того, за зворотним пошуком у гуглі ми виявили, що для фейкового відео пропагандисти використали світлини із відкритих джерел. Зокрема, фото поліції є на фотостоці Shutterstock.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — оригінальне фото

Фейкороби обрали світлину не польської поліції, а німецької. Так, на формі поліціянта із відео написано німецькою — «polizei», тоді як польською має бути «policja». 

Також зворотний пошук фото у гуглі показав, що фото з листом фейкороби теж взяли  на фотостоці Depositphotos.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — оригінальне фото

Раніше ми спростовували фейкові відео, в яких використовували логотипи інших іноземних медіа — BBC, Reuters, DW тощо.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний