ФЕЙК: Реклама знижок на ритуальні послуги від бюро «Янгол» у Черкасах

ФЕЙК: Реклама знижок на ритуальні послуги від бюро «Янгол» у Черкасах

15 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
103

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито у Черкасах роздають рекламні листівки бюро ритуальних послуг «Янгол». У листівці пропонують «подбати про свого чоловіка заздалегідь» та скористатися знижками на труни, вінки тощо. 

Утім, це — фейк. У Черкасах немає бюро ритуальних послуг з назвою «Янгол». Для фейкової реклами використали зображення з російської книги.

 Скриншот публікації

Пошук за ключовими словами показав, що у Черкасах немає бюро ритуальних послуг із подібною назвою.

Скриншот результатів пошуку бюро ритуальних послуг «Янгол» у Черкасах

Крім того, жодне бюро ритуальних послуг у Черкасах не має останніх цифр «0-10-12» у контактному номері телефону. Також лише одне поховальне бюро має цифру «4» у власній адресі — Пам’ятники «Граніт-ЧК» на вул. Руставі, 4.

Також зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейкової реклами пропаганди використали зображення з відкритих джерелах. Зокрема, оригінальний орнамент листівки є на обкладинці книги на сайті школи сербської мови в росії. Фейкороби дещо змінили орнамент у графічному редакторі та використали його для вигаданої реклами ритуальних послуг.

Ліворуч — скриншот фейкової листівки зі зміненим орнаментом. Праворуч — скриншот обкладинки підручника з оригінальним орнаментом

Раніше ми спростували фейки про акцію від ритуальної служби «‎ЧП Прядко», коли при покупці двох трун третю можна отримати безкоштовно‎, а також що похоронна служба у Вінниці буцімто продає VIP-місця на цвинтарі поряд із могилами полеглих солдатів ЗСУ. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний