ФЕЙК: У Києві на ковзанках видають повістки та забирають паспорти

ФЕЙК: У Києві на ковзанках видають повістки та забирають паспорти

31 Січня 2024
FacebookTwitterTelegram
221

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито у Києві чоловікам, які здали паспорти під заставу, щоб покататися на ковзанах, видали повістки, а паспорти забрали. Автори допису додають скриншоти з відгуками відвідувачів ковзанок «Ice Dream» у ТРЦ «DREAM» та на території різдвяної локації «Зимова Країна».

Утім, це фейк. Для катання на ковзанах не потрібно здавати паспорт, на сайті немає вказаних відгуків. Однак з локацій ще не почала працювати на момент публікації коментаря.

Скриншот допису

На скриншоті видно назву сайту, на якому нібито розміщені відгуки про ковзанки, — це український сайт «Покупон», який пише про знижки та акції на товари та послуги. Однак у розділі відгуків на сторінках обох ковзанок немає вказаних коментарів про вручення повісток. До того ж на сторінці з інформацією про ковзанку «Ice Dream» є 44 відгуки, останній з яких, на момент написання тексту, опублікували 25 листопада 2018 року. Натомість на скриншоті вказано, що користувачі залишили 44 відгуки й останній датований 25 листопада 2023 року. 

Ймовірно, фейкомети відредагували останній коментар, замінивши текст, ім`я користувача та дату. Також дату змінили в передостанньому коментарі, вказавши замість 2018 року 2023 рік, а нікнейм автора відгуку залишили без змін. Це зробили, аби надати скриншоту правдоподібності.   

Скриншоти: 1. останній відгук про ковзанку «Ice Dream» на сайті «Покупон»; 2. відгук, який поширили у мережі  

Неточності є також і на іншому скриншоті. Адже розважальну локацію «Зимова Країна» відкрили 9 грудня 2023 року, натомість на скриншоті зазначено, що відгук написали 5 грудня. Тобто на момент написання коментаря ковзанка ще не працювала. Для фейку створили новий відгук, а не змінювали наявний, адже на сайті немає автора відгуку з нікнеймом «Дмитро» та такої дати публікації.  

Скриншот відгуку про ковзанку на території локації «Зимова Країна», яку поширили у мережі

Окрім цього, щоб покататись на ковзанках не потрібно віддавати під заставу паспорт. Згідно з чинним українським законодавством, взяття паспорта під заставу заборонено. На сайтах обох ковзанок вказано, що посвідчення потрібно лише пред`являти, і лише пільговим категоріям (внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій, пенсіонери, студенти тощо) для отримання знижки.  

Російські ресурси часто поширюють дезінформацію щодо мобілізації, аби посіяти панічні настрої в суспільстві.  Раніше ми спростовували фейки, нібито українцям почали приходити повістки в «Дію» та, мовляв, у 12 областях України створили мобільні групи ТЦК для вручення повісток.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний