ФЕЙК: У церквах ПЦУ продають молитви на захист від мобілізації

ФЕЙК: У церквах ПЦУ продають молитви на захист від мобілізації

23 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
170

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські ресурси поширюють інформацію, нібито у церквах Православної церкви України (ПЦУ) продають молитви на захист від мобілізації. Деякі російські медіа стверджують, що подібні молитви з’явились у продажу у Свято-Троїцькому соборі у Києві, їхня вартість 10 грн. 

Однак це фейк. Молитва підробна. ЇЇ не могли продавати в ПЦУ, бо обидва Свято-Троїцькі храми в Києві належать до УПЦ МП. Водночас таку молитву не могли пропонувати парафіянам УПЦ МП, бо на ній є логотип ПЦУ, вона написана українською, а не церковнослов’янською мовою.

Скриншоти публікацій

На те, що молитва — підробка, вказують кілька фактів. Спершу пропагандисти стверджували, мовляв, молитву продають у церквах ПЦУ, а вже наступного дня, 17 жовтня, російські медіа повідомили, що молитву продають у Свято-Троїцькому соборі в Києві. У столиці немає собору з такою назвою, але є два храми за різними адресами, вони обидва належать до Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Хоча на молитві вгорі зображений хрест, який є логотипом саме ПЦУ. Тож навряд чи молитву з цим символом могли продавати у церквах УПЦ МП.

Ліворуч — логотип на фейковій молитві; праворуч — логотип ПЦУ

У храмі на вулиці Жилянській, 4 богослужіння та проповіді проводять церковнослов’янською та російською мовами відповідно. У храмі на вулиці Митрополита Володимира Сабодана останнє відео із богослужіння опублікували у червні 2022 року, тоді священники проводили літургію церковнослов’янською мовою, а проповідь українською. Натомість молитва на захист від мобілізації написана українською мовою. Видається нелогічним, що в храмах УПЦ МП, де богослужіння проводять церковнослов’янською, одну молитву продають українською мовою.

До того ж у молитвословах і церковнослов’янською, і українською мовами літера «З» написана кирилицею, а у молитві, фото якої поширили у мережі, вона написана латиницею — «Z». За зворотним пошуком з ключових слів та тексту «молитви проти мобілізації» нам не вдалось знайти про неї жодних згадок у мережі.   

Ми надіслали запити в обидві церкви, щоб дізнатись чи дійсно у храмах продають подібні молитви. На момент публікації матеріалу відповіді не було.

Фото молитви поширювали лише російські ресурси. Вперше публікацію опублікував телеграм-канал «Блокнот Пропагандиста» 16 жовтня о 12:43 за київським часом. У тексті «молитви» вказано: «нехай швидше повернуться до нас наші воїни, які даремно віддають свої життя». Ці слова збігаються з російським наративом, мовляв, українці не мають іти воювати, бо Україна все одно не зможе перемогти у війні. Тези спрямовані на деморалізацію українців та поширення ідеї, ніби Україна не зможе перемогти, а тому «будь-які зусилля марні». 

Раніше ми спростовували фейк, нібито українські магазини продають браслети з молитвою від ТЦК.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний