НЕПРАВДА: ТЦК тренують київських школярів — відео

НЕПРАВДА: ТЦК тренують київських школярів — відео

30 Травня 2024
FacebookTwitterTelegram
249

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, у якому киянка стверджує, нібито працівники ТЦК у київських школах тренують школярів до війни.

Утім, це — неправда. На відео проводяться практичні заняття у рамках предмета «Захист України».

Скриншот публікації

Згідно з Постановою Кабміну від 26 лютого 2020 року, предмет «Захист Вітчизни» в українських школах перейменували на «Захист України». У МОН також випустили рекомендації щодо викладання «Захисту України» у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 роках. Відповідно до них, цілями навчання є, зокрема, підготовка учнів до захисту України, професійна орієнтація молоді до служби у ЗСУ та інших військових формуваннях, забезпечення власної безпеки та безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу.

Під час уроків з «Захисту України» для учнів рекомендується проводити практичні заняття, зокрема на базах військових частин, ТЦК, лікувально-оздоровчих установ та навчальних закладів. До організації та проведення подібних заходів дійсно можуть залучатися ТЦК, а також органи місцевого самоврядування. Заняття можуть включати стройові прийоми і рух без зброї, реабілітаційні вправи для відновлення організму в польових умовах, основи самозахисту тощо. 

Викладати «Захист України» можуть випускники педвишів відповідної спеціальності, офіцери запасу з військовою або іншою вищою освітою, а також, у разі відсутності офіцерів запасу, — сержанти, солдати запасу з вищою освітою. Для вчителів МОН пропонує вдягати військову (без знаків розрізнення військовослужбовців ЗСУ), спеціалізовану, а також медичну форму. Тобто на відео зображений вчитель, а не представник ТЦК.

Подібні практичні заняття для учнів проводять і в інших містах України. Проходження їх не означає вступ на службу до армії, оскільки в Україні заборонено мобілізувати громадян віком 18-25 років, якщо вони не є військовозобов’язаними — не проходили строкову службу або не мають військової освіти. Також у надійних українських виданнях немає жодної інформації, про те, що ТЦК тренують школярів.

Раніше ми спростовували фейк, нібито Рустем Умєров закликає мобілізувати 16-річних підлітків, а також інформацію про те, що в Україні мобілізуватимуть дітей, тому їх не випускають за кордон.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний