ВІДЕОФЕЙК: Графіті про Володимира Зеленського та банкрутство у Брюсселі

ВІДЕОФЕЙК: Графіті про Володимира Зеленського та банкрутство у Брюсселі

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
152

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, нібито з Брюсселя, де на одній із будівель намалювали графіті з Володимиром Зеленським та написом: «Pls! Invite one more defaulting debetor to EU» («Будь ласка, запросіть ще одного банкрута в ЄС»).

Утім, це — відеофейк. У Брюсселі немає подібного графіті, оригінальне відео відредагували.

Скриншот публікації

За допомогою зворотного пошуку фото у гуглі вдалось знайти подібні світлини будівлі та вулиці, що фігурують у фейку. Крім того, ми встановили, що у будівлі, яка знаходиться ліворуч від графіті, розташований магазин дорожніх сумок Arbre Mandarine. Далі за допомогою Google Maps ми відшукали магазин у Брюсселі. Він знаходиться на вулиці Сен-Крістоф у центрі міста.

Ліворуч — скриншот вулиці із фейкового відео. Праворуч — скриншот вулиці із Google Maps

Через дорогу від Arbre Mandarine і знаходиться будівля, на якій буцімто зображено графіті з Володимиром Зеленським. Пошук у Google Maps показав, що насправді на стіні будівлі інші малюнки з трьома людьми.

Ліворуч — графіті з фейкового відео. Праворуч — справжній малюнок

Вперше фейкове відео поширили 25 червня цього року. Водночас фото вулиці зі справжнім графіті у Google Maps востаннє оновлювали у липні 2024 року. При цьому зворотний пошук фото у гуглі показав, що світлини зі справжнім малюнком публікували й раніше, наприклад на сайті Flickr у 2018 році. Імовірно, фейкороби взяли оригінальне відео з Брюсселя, а потім додали в нього озвучку та фейкове зображення.

Раніше ми спростовували фейкові графіті з Володимиром Зеленським, нібито намальовані в Парижі, Лондоні, Нью-Йорку та Варшаві.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний