ФЕЙК: «Україна продала 85 дітей із Бахмуту для нелегального усиновлення в ЄС» — Фонд боротьби з репресіями

ФЕЙК: «Україна продала 85 дітей із Бахмуту для нелегального усиновлення в ЄС» — Фонд боротьби з репресіями

19 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
76

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито українських дітей з інвалідністю та вадами розвитку незаконно вивозять до країн Євросоюзу, де їх нелегально усиновлюють, зокрема, одностатеві сім’ї та наркозалежні. Повідомляють, що з Бахмуту (ще до його окупації) Україна вивезла 85 дітей. Неповнолітніх забрали начебто на лікування до Європи без опікунів та документів, скориставшись безсиллям місцевої влади та відсутністю батьків. Пропагандисти посилаються на голову Фонду боротьби з репресіями Міру Тераду.

Утім, це — фейк. Міра Терада — громадянка рф, яка поширює російську пропаганду, а не незалежна міжнародна правозахисниця. Немає жодного підтвердження тому, що Україна торгує дітьми із зони бойових дій. 

Скриншот публікації

«Фонд боротьби з репресіями» — організація, яку створив Євгеній Пригожин, російський воєнний злочинець та засновник ПВК «Вагнер». Цю групу визнали терористичною як міжнародні організації, як-от Парламентська асамблея ОБСЄ, так і окремі держави, наприклад, Велика Британія, Франція та Литва. Уряд США вважає угруповання «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією.

За задумом росіян, «Фонд боротьби з репресіями» мав би боротися з «порушеннями прав людини в країнах Заходу й підтримувати громадських активістів». Натомість організація публікує псевдорозслідування, у яких всіляко дискредитує Україну та країни Заходу. Зокрема, раніше ми спростовували інформацію цього фонду про те, що в Україні створили програму збільшення народжуваності через примусове запліднення жінок.

Так звана міжнародна правозахисниця Міра Терада також не є надійним джерелом інформації. Насправді вона громадянка росії, яку до заміжжя звали Оксаною Вовк. Раніше її заарештували в США та звинуватили в поширенні наркотиків і відмиванні грошей. Згодом її депортували назад до рф, де вона як очільниця нібито правозахисної організації поширює російську пропаганду. Але для того, щоб надати більшої достовірності й неупередженості її словам та заручитися довірою читачів, кремлівські медіаресурси називають її «міжнародною» експерткою та правозахисницею. Раніше Міра Терада вже поширювала фейки про Україну. Наприклад, ми спростовували заяву «правозахисниці» про те, що Володимир Зеленський продав понад мільйон літрів донорської крові за кордон.

Міра Терада повідомляє, що дітей виставили «на продаж» для прискореного усиновлення на сайті неурядової організації Milagros del Corazon. Сайт організації наразі не працює, а на її сторінці у фейсбуці не було оновлень із квітня 2022 року — в останньому дописі закликали задонатити на евакуацію з України в Іспанію близько 60 дітей та 15 дорослих

З назви вебсайту та дописів у соцмережах Milagros del corazon можна зробити висновок, що принаймні до 2022 року організація дійсно надавала послуги з міждержавного усиновлення. 

Така практика у звичайних умовах є законною. В Україні існує Національна соціальна сервісна служба, яка займається питаннями міждержавного усиновлення. Її згода потрібна для кожного усиновлення дитини-громадянина України іноземцями або громадянами України, які проживають за її межами. Утім, під час повномасштабної війни Нацсоцслужба не розглядає справи та не видає дозволів на усиновлення дітей іноземцями та українцями за кордоном. Це пов’язано з тим, що в умовах активних бойових дій неможливо забезпечити якісну перевірку документів та осіб іноземців, які виявили бажання усиновити дитину. А без ретельної перевірки існує ризик, що дитина може потрапити до сім’ї, яка не забезпечуватиме її прав, або шахраїв чи торгівців людьми.

До того ж діти, евакуйовані до інших держав внаслідок надзвичайної ситуації, у тому числі діти, яким на території інших держав надано статус біженця, не можуть бути усиновлені, більшість із них не є сиротами, або немає офіційних достовірних підтверджень цьому. У Міністерстві соціальної політики зазначають, що таким дітям потрібен тимчасовий догляд для можливого возз’єднання з сім’ями у подальшому, а не усиновлення.

Міжнародні організації із захисту прав людини не публікували розслідувань про вивезення і продаж Україною дітей із Бахмуту. Навпаки, у матеріалі ЮНІСЕФ, наприклад, ідеться про зусилля українських неурядових організацій забезпечити усім необхідним дітей з інвалідністю, зокрема тих, кому довелося покинути домівки через бойові дії. Україна у співпраці з міжнародними організаціями дійсно відправляє поранених дітей та дітей із патологіями на реабілітацію та лікування у закордонні клініки. Із зони бойових дій дітей евакуюють лише в супроводі одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. На лікування чи оздоровлення за кордоном діти до 16 років мають право виїздити лише за згодою батьків і в їх супроводі або разом з особами, які уповноважені батьками дитини. Немає жодного підтвердження тому, що Україна «торгує дітьми» під виглядом евакуації.

Російські наративи направлені на те, щоби звинуватити Україну у злочинах, які скоює сама рф. Наприклад, у звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми за 2023 рік зазначають, що влада рф не докладає значних зусиль для боротьби з торгівлею людьми. Окрім того, росію віднесли до 3-го рівня країн, тобто, тих, які не виконують мінімальні вимоги США з протидії торгівлі людьми, і до яких за це можуть застосовуватися санкції. Україна ж у цьому списку на 2-му рівні — тобто уряд країни не повністю відповідає стандартам для ліквідації форм торгівлі людьми, але докладає значних зусиль для протидії такій діяльності. У звіті наголошують, що саме російська агресія робить українських біженців та внутрішньо переміщених осіб вразливими перед торгівлею людьми. 

Це росія викрадає українських дітей, вивозить їх до рф та примусово влаштовує в прийомні сім’ї. Дітей утримують у спеціальних таборах, де вони проходять «перевиховання», а насправді — ідеологічну обробку для прищеплення ненависті до України та лояльності до путінського режиму. Наразі офіційно підтвердили депортацію понад 19,5 тисяч українських дітей. Президент Зеленський зазначив, що реальна цифра ще більша. А уповноважена при президенті рф із прав дитини Марія Львова-Бєлова заявляє про 700 тисяч українських дітей. Викрадення українських дітей засуджують міжнародні організації. Згідно з резолюцією ПАРЄ та висновком Експертної місії ОБСЄ, це визнано воєнним злочином та елементом геноциду. У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Марії Львової-Бєлової та владіміра путіна за воєнні злочини з викрадення українських дітей.

Раніше ми також спростовували російські фейки про те, що дітей із прифронтових територій України вивозять на продаж за кордон, і цим, зокрема, займається благодійний фонд Олени Зеленської.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний