Без антиреформ та з англійською мовою: підсумки реформ у 2 кварталі 2024

Без антиреформ та з англійською мовою: підсумки реформ у 2 кварталі 2024

20 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
72

Головними реформами другого кварталу стали ті, що стосуються освіти. Найвище експерти оцінили впровадження індивідуальних освітніх траєкторій для студентів та надання англійській мові статусу мови міжнародного спілкування в Україні. Тепер англійську обов’язково вчитимуть на всіх стадіях отримання освіти: від дитячих садочків до університетів, а від «бюджетників», що періодично взаємодіють з іноземцями, будуть очікувати володіння нею.

Ключові зміни

Серед усіх нормативних актів, що органи влади видали з квітня по липень, експерти Індексу обрали 36, які здатні запустити довгострокові зміни в країні. Переважна більшість регуляцій отримала від експертів оцінку +1 бал, що означає не дуже значні, але позитивні зрушення. На цьому тлі вирізняються шість подій, що отримали +2 та +3 бали. Саме їх ми вважаємо ключовими реформами періоду. Далі про них детальніше.

Графік 1. Розподіл регуляцій за отриманим балом, 2 квартал 2024

Джерело: 236-241 випуски Індексу реформ

Всі оцінки нормативних актів від експертів Індексу реформ можна знайти за посиланням.

Закон про індивідуальні освітні траєкторії (+3 бали) дозволяє студентам обирати міждисциплінарні програми. На них точно визначитися зі спеціальністю можна буде після завершення першого року навчання. Також студентам дозволили на 25% скорочувати чи подовжувати стандартну тривалість навчання на програмі. Однак дозвіл на збільшення тривалості «запрацює» лише після завершення військового стану, щоб цю норму не використовували для уникнення мобілізації.

Закон про розширення застосування англійської мови в Україні (+3 бали) надає їй статус мови міжнародного спілкування в Україні. Це означає, що держава сприятиме її вивченню на всіх рівнях освіти – від дитячих садочків до університетів. Англійська мова стає обов’язковою до вивчення та додається обов’язковим предметом до державної підсумкової атестації за 9 та 11(12) класи. 

Володіння англійською буде вимогою для всіх чиновників категорії «А» (керівник апарату Верховної Ради, Президента, Кабміну, Конституційного суду та їхні заступники тощо), певних чиновників категорій «Б» і «В» (кого саме, визначить Кабмін), а також голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, прокурорів, керівників державних установ та закладів вищої освіти, керівників та членів наглядової ради держпідприємств. Це має поліпшити міжнародну співпрацю у державному секторі.

Закон про початкову загальновійськову підготовку в закладах освіти  (+2 бали) формує правила проходження початкової загальновійськової підготовки українців. ЇЇ будуть проходити під час навчання у старших класах школи (10-12 класи), профтехучилищах та коледжах на заняттях з предмету «Захист України». У законі зазначено, що під час такої підготовки «не допускаються будь-які форми дискримінації, у тому числі за ознакою статі», отже, і хлопці, і дівчата будуть вивчати цей предмет однаково.

Постанова про створення Соціального порталу (+2 бали) в рамках роботи Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС) продовжує процес цифровізації державних послуг. Увійшовши в Електронний кабінет соціальних послуг, користувачі зможуть у дистанційному форматі отримати інформацію про умови надання соціальних послуг, подати заяву на отримання деяких видів послуг (наприклад, надання притулку бездомним особам, допомога в самообслуговуванні, супровід сімей у кризових обставинах), повідомити про людей, що потребують соціальної підтримки. В особистому кабінеті можна відстежувати статус звернень.

Постанова про цілодобовий доступ до екологічної інформації (+2 бали) є кроком до створення в Україні системи комплексного моніторингу стану довкілля, включно зі станом повітря, води, ґрунтів, лісів, біологічного різноманіття та управління відходами. Підприємці зможуть подавати через неї екологічну інформацію, потрібну державі, а українці матимуть доступ до неї через екологічну платформу «ЕкоСистема». Планується, що платформа буде сумісна з аналогічними системами європейських країн та допоможе точно підрахувати екологічні збитки від російського вторгнення.

Закон про прозорість місцевого самоврядування (+2 бали) вимагає записувати на відео засідання місцевої ради та викладати їх у публічний доступ, щоб українці мали більшу обізнаність про рішення органів місцевого самоврядування. Такі записи мають зберігатися як мінімум 5 років. Після завершення військового стану ради мають налагодити пряму трансляцію зі своїх засідань. Також цей закон зобов’язує депутатів місцевих рад та чиновників під час засідань використовувати державну мову.

Прогрес за сферами Індексу реформ

У другому кварталі 2024 року реформи охопили п’ять із шести напрямків спостереження. Цього разу значних змін не відбулося у сфері енергетики, попри те, що саме вона істотно постраждала через війну й імовірно потребує нових рішень та підходів. Також лише одну подію ми зафіксували у сфері публічних фінансів — держава скасувала підвищувальні та понижувальні коефіцієнти для рентної плати за радіочастоти. Їх важко адмініструвати, і до того ж, вони створюють нерівність для підприємств на цьому ринку. Впровадження єдиної рентної ставки для всіх отримало від експертів невисоку, але все ж позитивну оцінку +0,2 бала. Про три сфери, де реформ було найбільше, ми розкажемо детальніше.

Графік 2. Сума балів подій за напрямками, 2 квартал 2024

Джерело: 236-241 випуски Індексу реформ. Примітка. На графіку загальна кількість подій — 37, бо одна подія (закон про розширення застосування англійської мови в Україні) потрапила одразу у два напрямки — «Державне управління» та «Людський капітал».

Людський капітал

За три місяці у цій сфері ми зафіксували 15 важливих змін, серед яких три освітні топ-реформи, описані вище: закони про новий статус англійської мови (який також потрапив до напряму «Державне управління»), про індивідуальні освітні траєкторії та про початкову загальновійськову підготовку.

Ціла серія змін стосувалася галузі охорони здоров’я. Розширилися можливості вносити нові ліки у Національний перелік лікарських засобів (+1,75 бала), який використовується для державних закупівель медикаментів. Без державної експертизи можна додавати ліки, включені до переліку ВООЗ (WHO Model List of Essential Medicines), якщо їхня діюча речовина і форма випуску зареєстровані в Україні та їх випускають хоча б чотири виробники. 

В другому кварталі в Україні з’явився новий освітній рівень для лікарів — резидентура (+1,25 бала). Це післядипломна освіта, наступна після інтернатури. Переважна більшість такого навчання відбуватиметься на базі лікарень, і лише близько 20% часу навчання лікарі проводитимуть в університеті. Цього року резидентура доступна лише для спеціальності «Нейрохірургія», а з наступного року перелік спеціальностей буде збільшений.

Пацієнти мають відчути покращення від запровадження Кабінету пацієнта на порталі «Дія» (+1,5 бала). В ньому пацієнти матимуть доступ до власної медичної інформації, що зберігається у Реєстрі пацієнтів, зможуть бачити, які ще інформаційні системи мають доступ до такої інформації та за потреби припиняти такий доступ. Там само можна буде укладати та розривати декларації з лікарями. 

Стали прозорішими правила проходження медико-соціальної експертизи (+1,5 бали) — уряд встановив чіткий перелік документів, які потрібно подавати до медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) для встановлення чи перегляду інвалідності. Це паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток (приписне, довідка про перебування на військовому обліку тощо). Медичні документи мають включати направлення на комісію, виписку з медичної карти, що стосується захворювання чи стану особи, результати аналізів, які підтверджують діагноз, план реабілітації, документи, що підтверджують причинний зв’язок з інвалідністю та документи, які підтверджують непрацездатність протягом чотирьох місяців поспіль.

Лікарям «екстренки» дозволили застосовувати телемедицину (+1,25 бали).  Тепер у складних випадках бригада може отримувати консультації від старшого лікаря диспетчерської служби та передавати диспетчеру дані про стан пацієнта. Це важливий крок для більш якісного надання допомоги пацієнту і на місці виклику, і під час транспортування до лікарні.

Декілька змін відбулися у соціальному захисті та на ринку праці. Всі вони отримали від експертів оцінку +1 бал.

Закон зі змінами до правил цивільного захисту зобов’язує підприємців забезпечувати відвідувачів (для місць із масовим перебуванням людей), учнів (для освітніх закладів), пацієнтів (у стаціонарах) доступом до засобів колективного захисту — в ситуації війни з Росією мова в першу чергу про сховища.

Закон про правонаступництво у трудових відносинах впроваджує автоматичне продовження колективних договорів при зміні власника компанії до кінця терміну їхньої дії, якщо він не перевищує року.

Планується вивести з «тіні» роботу помічників по господарству. Держава визначила, що таке «домашня праця» з погляду законодавства — нею вважається робота в одному господарстві регулярно та понад 40 годин на місяць. Законотворці визначили, що «години очікування», коли працівник не може розпоряджатися часом на власний розсуд, також вважаються робочими годинами і мають оплачуватися. Якщо домашній працівник проживає у помешканні роботодавця, то все одно має право розпоряджатися вільним часом та відпусткою на власний розсуд. Також роботодавцям заборонено забирати особисті документи працівників та загалом посягати на їхню честь та гідність. Щоб скористатися захистом держави, працівник має укласти з роботодавцем трудовий контракт. Для заохочення цього від домашніх працівників не вимагається сплати ЄСВ, вони можуть робити це за власним бажанням.

Уточнені правила нарахування пенсій українцям, що перебували на окупованих територіях та за кордоном. Українці, що зараз знаходяться за кордоном, мають щорічно проходити ідентифікацію: особисто у Пенсійному фонді (ПФУ), за допомогою відеозв’язку або через електронний кабінет на порталі Пенсійного фонду за допомогою «Дія ID». Українцям з Криму, щоб відновити отримання пенсій, потрібно звернутися до ПФУ із заявою, що вони не одержують пенсії від Росії. 

Уточнено кілька питань про нарахування пенсій: якщо людина працювала за кордоном, у країнах з якими Україна має ратифіковані угоди, стаж зараховуватиметься автоматично. Якщо ж угод немає, то порядок зарахування стажу визначить Кабмін. Для мешканців окупованих територій  стаж не зараховуватимуться у періоди військової служби та добровільного зайняття посад з 19 лютого 2014 року у силових структурах і незаконних органах влади або у збройних формуваннях держави-агресора.

Державне управління

У першому кварталі ми зафіксували 12 важливих змін у цій сфері. Серед них згадані у топ-реформах закони про англійську мову, прозоре самоврядування, постанови про соціальний портал та цілодобовий доступ до екологічної інформації.

В цей період Верховна Рада збільшила повноваження місцевого самоврядування, дозволивши громадам укладати договори міжтериторіального й транскордонного співробітництва (+1 бал). Така співпраця може охоплювати проєкти в економічній, соціальній, екологічній, культурній та інших сферах. Метою закону є розвиток співпраці не тільки на рівні країн, але й на рівні окремих територій та громад. 

Також місцевим радам та адміністраціям надали повноваження з реалізації ветеранської політики (+1 бал). В регіонах створять структурні підрозділи з питань ветеранської політики, які зможуть встановлювати статус ветерана війни та членів сімей загиблих Захисників та Захисниць  та видавати посвідчення ветерана. Вони працюватимуть на додачу до органів соцзахисту, які також можуть виконувати ці функції.

Ухвалення закону, що посилює незалежність Бюро економічної безпеки (+1,5 бали), було одним зі структурних маяків чинної програми співпраці України з МВФ. Закон змінює правила формування конкурсної комісії для призначення керівника бюро: кількість членів комісії зменшується з 9 до 6, три з яких будуть призначені за рекомендацією міжнародних партнерів. Саме вони отримають право переважного голосу: якщо за призначення проголосують 4 із 6 членів комісії, то потрібно, щоб хоча б два голоси належали міжнародним експертам. Якщо 3 голоси дадуть експерти, призначені за вибором Кабміну, і один голос міжнародний експерт — рішення не буде ухвалене. 

Для оцінки ефективності роботи обраного директора через рік та три роки після його обрання буде проводитися незалежне оцінювання ефективності БЕБ. Якщо аудит покаже незадовільний результат, керівника можуть звільнити. Для забезпечення доброчесності працівників Бюро буде проведена одноразова атестація (протягом 1,5 років після призначення директора Бюро). Також у Бюро буде створено підрозділ внутрішнього контролю, який перевірятиме стиль життя співробітників Бюро та виконання ними вимог антикорупційного законодавства.

Бізнес середовище

На цю сферу в другому кварталі припало сім реформ.

Дві з них напряму сприяли приєднанню України до спільного європейського простору. Постанова про центр інтегрованого управління кордонами з ЄС (+1 бал) ініціює створення єдиного цілодобового координаційного органу, який об’єднає представників усіх служб, що задіяні в управлінні кордоном (митниця, прикордонна служба, міграційна служба, СБУ, ЗСУ, Держпродспоживслужба тощо). Наявність такого центру передбачена у Регламентах ЄС, отже є необхідним кроком для підготовки до вступу до Євросоюзу. Закон про єдину роумінгову зону з Європейським союзом (+1,5 бала) забезпечить українцям в ЄС та європейцям в Україні користування послугами зв’язку в оплаченому пакеті за звичайним тарифом без додаткової плати. Ці правила почнуть діяти з дня, визначеного Комітетом Асоціації ЄС-Україна у торговельному складі (КАТС), після того, як Україна впровадить регламент політики добросовісного користування «Роумінг як вдома», а Єврокомісія проведе оцінку українського законодавства на його відповідність європейському. Наразі рішення ще не ухвалене.

Дві зміни за цей період стосувалися ринку біопалива. Так, з травня наступного року вирішено запровадити обов’язкову частку біопалива в автомобільному бензині на рівні 5% (+1 бал). Виключення зроблене лише для бензину з октановим числом 98 та вище, а також для палива, що постачається у держрезерв чи силам оборони. Завдяки збільшенню поширеності використання біопалива та зокрема біогазу виникло питання про його митне оформлення. Закон про митне оформлення біометану (+1 бал) визначає, що воно буде відбуватися за тими ж правилами, що діють для природного газу.  Наразі Україна заборонила експорт природного газу, щоб забезпечити внутрішні потреби, однак експорт біометану дозволений. Він коштує дорожче за метан, тому може бути джерелом додаткових валютних надходжень. Для здійснення експорту виробники біометану мають бути зареєстровані в реєстрі біометану та бути підключеними до «труби» за допомогою автоматичного обладнання, яке здійснює облік газу.

Експерти Індексу також позитивно оцінили схвалення Національної стратегії протимінної діяльності на період до 2033 року (+1,5 бала). Головними цілями стратегії є звільнення територій від вибухонебезпечних предметів для їхнього продуктивного використання, зниження впливу вибухонебезпечних предметів на життя українців та розбудова системи управління протимінною діяльністю. Разом зі стратегією був затверджений і план її реалізації до 2028 року, який містить понад півсотні заходів. Серед них створення підходів до обстеження території технічними та нетехнічними засобами, створення реєстру територій, забруднених / імовірно забруднених вибухонебезпечними предметами, дослідження впливу вибухонебезпечних предметів на національну економіку, сертифікація механізованих засобів гуманітарного розмінування та інші важливі кроки.

Хто найбільший змінотворець?

У другому кварталі 2024 знову головним реформатором став Кабінет Міністрів. Експерти визнали реформаторськими 5 законів, 2 розпорядження та 16 постанов, ініційованих Кабміном. 

На рахунку парламентарів 9 реформ, Президент та окремі міністерства — охорони здоров’я і захисту довкілля — запропонували по одній реформі. Саме президент подав на розгляд парламенту закон про розширення використання англійської мови. Міністерство охорони здоров’я своїм наказом започаткувало лікарську резидентуру, а Міндовкілля затвердило умови страхування відповідальності за шкоду, заподіяну об’єктам заповідного фонду.

Графік 3. Ініціатори реформ у 2 кварталі 2024

Джерело: 236-241 випуски Індексу реформ

У другому кварталі 2024 року порівняно з попереднім кварталом:

  • кількість реформ трохи виросла  — з 33 до 36;
  • середня оцінка раунду лишилася на низькому рівні — 0,76 бала (у 1 кварталі було 0,69 бала) з діапазону від -5 до +5;
  • середня оцінка події збільшилася з 1,1 до 1,3 балів. 

Графік 4. Середньоквартальне значення Індексу реформ

Джерело: 1-241 випуски Індексу реформ

Попри те, що перед Україної стоїть амбіційне завдання гармонізації законодавства з європейським (лише в аграрній сфері йдеться про узгодження близько 27 тисяч нормативних актів, що діють в Україні), динаміка реформ у ІІ кварталі була не дуже вражаючою. Поза увагою парламентарів також наразі залишаються реформи у правоохоронній сфері, заплановані в Огляді ЄС-2023 на 2024 рік. Звісно, є ще кілька місяців на їх ухвалення, але все ж хочеться отримати пропрацьовані і обговорені з українським суспільством зміни, а не «кота в мішку» «під ялинку».

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний