Індекс реформ 243: «Клуб білого бізнесу» виявився антиреформою

Індекс реформ 243: «Клуб білого бізнесу» виявився антиреформою

25 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
305

До 243 випуску Індексу реформ за період з 15 по 28 липня потрапило 7 регуляцій, а значення Індексу склало 0,8 бала. Вперше за досить довгий період ми зафіксували антиреформу, нею став закон про «клуб білого бізнесу», який передбачає особливі умови для відповідальних платників податків. У попередньому випуску значення Індексу було 0,5 бала.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

Закон про «клуб білого бізнесу», -1,5 бали

Закон 3813-IX про платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства визначає критерії для виокремлення найбільш відповідальних підприємств та пропонує преференції для них. Преференції включатимуть мораторій на деякі документальні перевірки та скорочення строків перевірок для бюджетного відшкодування; швидше надання податкових консультацій і виділення окремого комплаєнс-менеджера. Перелік відповідальних платників податків Державна податкова служба України щокварталу буде публікувати на своєму сайті.

Критерії потрапляння у такий перелік включають не тільки відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ та значного податкового боргу, а також і розмір сплачених податків. Зокрема, щоб потрапити у перелік юрособи мають сплачувати податок на прибуток у розмірі не меншому за середній показник по галузі за останній рік. Розмір зарплати на таких підприємствах має хоча б на 10% перевищувати середню по галузі у регіоні, де зареєстрований платник. Також у перелік потраплять резиденти Дія.Сіті, які сплачують податок у ромірі не меншому за середній серед резидентів платформи. ФОПи можуть скористатися перевагами, якщо платять податки, більші за середні по галузі, мають щонайменше п’ять співробітників, яким виплачують зарплату хоча б на 10% вищу за середню у певній галузі у регіоні, де вони зареєстровані.

Отже, ці вимоги описують фактично не доброчесну сплату податків, а розмір підприємства, де більші платники податків отримують преференції, а малі не мають шансу потрапити у «клуб білого бізнесу». Експерти Індексу негативно оцінили закон, адже замість забезпечення верховенства права, прогнозованості дій та створення рівних правил гри для всіх, держава формує особливі умови для певних підприємств.

Інформація про проєкт «Індекс реформ», перелік експертів Індексу та база даних оцінених нормативних актів доступні за посиланням.

Коментар експерта

Оксана Кузяків, Виконавча директорка ІЕД, керівниця Центру досліджень сучасного суспільства:

«Ідея про “клуб білого бізнесу” (бізнес який доброчесно платить податки) в теорії викликає позитивні асоціації, тому що вона заснована на ризик-орієнтованому підході, завдяки якому забезпечується більш раціональне використання ресурсів перевіряючих органів, яких звісно не вистачає для перевірки всіх. 

З іншого боку, це порушує базовий принцип однакових “правил гри для всіх”, тому що буде утворена група підприємств, відібраних за певними критеріями, для яких будуть діяти інші “правила гри”.

Враховуючи велику кількість критеріїв та попередній досвід України, коли особливі умови створювали корупційні ризики та бажання отримати їх недорочесним шляхом, виглядає, що закон не призведе до позитивного ефекту, натомість створить і закріпить нерівні умови гри на ринку».

Графік 3. Події, що визначали значення індексу, оцінка події є сумою її оцінок за напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами

Державне управління 0,0
Державні фінанси 0,0
Монетарна політика +2,0
Вимоги до організації процесу оцінки банками достатності ліквідності, необхідної для покриття всіх суттєвих ризиків (ILAAP) +1,0
Зміни до положення НБУ для прямого доступу іноземних інвесторів до ринкових боргових інструментів (крім державних цінних паперів) +1,0
Бізнес середовище +0,8
Закон про паралельний імпорт лікарських засобів +0,1
Закон про регулювання ринку підакцизних товарів (спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів) +1,0
Закон про «клуб білого бізнесу» -1,5
Технічний регламент про безпечність хімічної продукції +1,3
Енергетика 0,0
Людський капітал +2,0
Державний стандарт профільної середньої освіти +2,0

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за шістьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика, людський капітал. Інформація про проєкт, перелік експертів Індексу та база даних оцінених нормативних актів доступні за посиланням.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний