ФЕЙК: Український художник ампутував собі здорову ногу як «жест підтримки ЗСУ»

ФЕЙК: Український художник ампутував собі здорову ногу як «жест підтримки ЗСУ»

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
77

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють нібито відео видання Euronews про українського художника Микиту Кушніра. Він буцімто добровільно ампутував собі здорову ногу, щоб висловити підтримку ЗСУ, особливо бійцям, які втратили кінцівки на війні. Під час акції художник мав намір зібрати близько €1 млн. Проте трансляція та благодійні заходи в межах Польщі дозволили артисту зібрати не більше €3 тис.

Утім, це — фейк. Euronews не публікувало подібне розслідування на своїх ресурсах. Фейковий «репортаж» створили з окремих кадрів, не пов’язаних між собою.

Скриншот публікації

Euronews не публікувало подібне відео на своєму офіційному сайті, а також у твіттері, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, кадри з військовими взяли з відео «Молитва за визволення України», опублікованому на офіційному ютуб-каналі Генштабу ЗСУ.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео, праворуч — скриншот з оригінального відео

Ліворуч — скриншот із фейкового відео, праворуч — скриншот з оригінального відео

Також жодні надійні польські та українські видання не повідомляли про подібний інцидент.

Щобільше, пошук у гуглі та соцмережах показав, що в Україні немає художника з ім’ям Микита Кушнір. Про фейковість історії свідчить і той факт, що у ролику відсутні будь-які світлини художника, а також немає відеодоказів, які б підтвердили факт події.

Раніше ми вже спростовували фейкові ролики Euronews, нібито працівники ТЦК побили етнічного угорця на заході України, французькі фермери закидали посольство України гноєм, а Президента Франції погрозами змушують до ескалації війни.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний