ФЕЙК: Автором патріотичних цитат у книзі Володимира Зеленського є Адольф Гітлер

ФЕЙК: Автором патріотичних цитат у книзі Володимира Зеленського є Адольф Гітлер

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
149

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито на полицях книжкових магазинів в Україні з’явилися книги з цитатами Володимира Зеленського про патріотизм — «Топ 100 видатних цитат про патріотизм». Автором однієї з цитат буцімто виявився Адольф Гітлер.

Утім — це фейк. Зеленський не випускав такої книги, в асортименті онлайн-магазинів її немає. 

Фото фейкової книги

Книжки з подібною назвою у мережі немає. Додатково ми перевірили онлайн-магазини популярних українських книжкових крамниць та видавництв, зокрема Книгарня «Є», Yakaboo, «КСД», Vivat та «Видавництво Старого Лева». У жодному згаданому магазині немає у продажі книжки з подібною назвою та автором. Подібної книги також немає серед переліку книг Володимира Зеленського. Наразі у книжкових магазинах можливо придбати лише одну україномовну книгу Президента України — «Послання з України. Промови, 2019–2022». Також в Україні продають збірку промов президента під час повномасштабного вторгнення у серії «Хроніка подій. Промови та звернення Президента України Володимира Зеленського», упорядник книг — Олександр Красовицький.

Окремі елементи тексту свідчать про те, що книга є фейковою. Зокрема, не вказано автора книги. Крім того, формулювання на обкладинці «в війну 2022 року» не є типовим. Частіше новий етап війни з 2022 року називають «повномасштабним вторгненням», «широкомасштабною війною» або «великою війною».

Також текст з ПІБ Володимира Зеленського виглядає нерівномірно, окремі літери розташовані вище за інші. Імовірно, цей елемент додали у фоторедакторі.

Скриншот тексту з ім’ям Володимира Зеленського

Нам не вдалось знайти оригінальне джерело цитати, що наводиться у книзі. Подібна цитата згадувалась у книзі Роберта Макгі «Justifiable Homicide: A Political Thriller» (неофіційний переклад з англійської — «Виправдане вбивство: Політичний трилер»). Утім, в англомовній статті Hitler, Bush and Historical Accuracy з посиланням на книгу Роберта Геллателі «The Gestapo and German Society» (неофіційний переклад з англійської — «Гестапо та Німецьке товариство») ставлять під сумнів, що цитата належала Адольфу Гітлеру. Зокрема, автор статті стверджує, що цитата схожа на текст закону про створення таємної державної поліції (гестапо) від 26 квітня 1933 року, в якому йшлося про необхідність створення такої поліції «з метою забезпечення ефективної боротьби з усіма зусиллями, спрямованими проти існування та безпеки держави». При цьому він не заперечує імовірність, що цитата дійсно належала Адольфу Гітлеру, але також немає жодних оригінальних джерел, які б могли підтвердити це.

Фраза «Немає такої нації, яка б не могла відродитись» згадується лише у російськомовних джерелах. Однак підтверджень тому, що її говорив Адольф Гітлер не надають. 

Раніше ми спростували фейк, нібито книгу з промовами Зеленського продають у тому самому розділі, що й книги про нацистів, а також буцімто Володимир Зеленський опублікував автобіографічну книгу з назвою «Моя боротьба».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний