ФЕЙК: Графіті з Володимиром Зеленським та гуртом The Beatles у Лондоні

ФЕЙК: Графіті з Володимиром Зеленським та гуртом Beatles у Лондоні

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
157

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють фото графіті з Володимиром Зеленським та учасниками гурту The Beatles у Лондоні. На ньому Володимир Зеленський витягує гаманець у Джорджа Гаррісона.

Утім, це — фейк. Немає жодних доказів існування подібного графіті у Лондоні.

Скриншот публікації

За допомогою зворотного пошуку фото у гуглі вдалось знайти публікації стіни з графіті з іншого ракурсу. Світлини виклали у твіттер-акаунті, який регулярно постить фейки, зокрема про Україну.

Фото стіни з іншого ракурсу

На світлині з’явився додатковий елемент для розпізнання локації, а саме знак London Overground — приміська залізнична мережа, що обслуговує Лондон та його околиці.

Логотип залізничної мережі London Overground

Також стало зрозуміло, що стіна з графіті є частиною мосту, на якому проходить залізничний шлях. Ми знову скористались зворотним пошуком фото у гуглі та відшукали цей міст. Він знаходиться у північно-східній частині Лондона, у районі Гекні на Кремер-стріт, 402. Пошук за адресою у Google Maps показав лише старі знімки вулиці та мосту, що востаннє оновлювали у квітні 2021 року та в червні 2022 року. На них немає графіті з Володимиром Зеленським та The Beatles.

Знімок Кремер-стріт, 402 за 2022 рік

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що фото з графіті поширюються переважно у російському сегменті соцмереж та медіа, а також серед проросійськи налаштованої іноземної аудиторії. Жодні надійні британські видання не повідомляли про подібне графіті у Лондоні.

Раніше ми спростовували фейкові графіті з Володимиром Зеленським, нібито зображені у Парижі, Лондоні, Нью-Йорку та Варшаві.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний