НЕПРАВДА: Українська влада під виглядом евакуації вивозить дітей для продажу в рабство або на органи

НЕПРАВДА: Українська влада під виглядом евакуації вивозить дітей для продажу в рабство або на органи

31 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
182

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали, посилаючись на слова заступниці глави МВС України Катерини Павліченко, поширюють інформацію, що у жителів Сумської області забиратимуть дітей за відмову від евакуації. При цьому у дописі додають, мовляв, у такий спосіб українська влада під виглядом евакуації вивозить дітей для продажу в рабство або на органи.

Утім, це неправда. У дописі не наводять жодних доказів, що дітей продають. Звинувачення у продажі дітей в рабство та на органи — давні наративи, якими росія намагається залякати жителів прифронтових територій.

Скриншот допису

Евакуацію з 5-кілометрової зони вздовж кордону з рф на Сумщині оголосили ще у липні 2023 року. У березні 2024 року також розпочалась примусова евакуація дітей з трьох населених пунктів, а вже у квітні це розпорядження поширилось на дві громади Сумщини. Впродовж травнячервня обов’язкову евакуацію оголосили ще у кількох населених пунктах.

7 серпня начальник Сумської ОВА Володимир Артюх підписав розпорядження про впровадження обов’язкової евакуації з 5 громад Сумського району. Через посилення російських обстрілів прикордоння евакуації з Сумської області підлягають близько 6 тисяч людей, з них 425 дітей. «Ситуація на Сумщині досить напружена. Більше доби тривала повітряна тривога. Я дякую нашим Збройним силам, Силам протиповітряної оборони, які знищують навіть балістичні ракети. І дуже багато вибухів, які чують сьогодні жителі Сум та області це робота нашої протиповітряної оборони. Такого прикриття ще не було на Сумщині», — заявив Артюх. З 6 по 12 серпня з 5 громад вдалось евакуювати майже 4 тис. людей, серед яких 175 — діти.

За ключовими словами ми знайшли інтерв’ю Катерини Павліченко «Укрінформу», у якому вона зокрема говорила про евакуацію дітей. Зазвичай евакуація дітей здійснюється разом із батьками чи законними представниками. Батьки не мають права відмовитись від евакуації дітей. Посадовиця зазначила, що батьки, які відмовляються від евакуації, можуть нести адміністративну або кримінальну відповідальність за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей. У випадку доведення порушення ст. 166 Кримінального кодексу України (злісне невиконання батьками, встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною) за рішенням суду або органу опіки дитину можуть передати іншим родичам за їхнім бажанням, якщо таких немає — органу опіки та піклування. У виняткових випадках при безпосередній загрозі для життя або здоров’я дитини орган опіки та піклування або правоохоронці можуть прийняти рішення про негайне відібрання дитини без позбавлення батьківських прав або про позбавлення їх батьківських прав.

Згідно з українським законодавством, патронатних вихователів, прийомних батьків чи опікунів теж можуть позбавити права опіки, у разі, якщо вони відмовляються від евакуації дітей із зони бойових дій. Водночас Павліченко вказала, що пріоритетом є безпека дітей, а не покарання батьків. Тож правоохоронці та місцева влада намагаються переконати батьків виїхати.

Водночас інформація, мовляв, дітей везуть для продажу в рабство або на органи не відповідає дійсності. Фейки про продаж органів є частиною наративу про нібито існування в Україні «чорних трансплантологів», які незаконно здійснюють пересадку органів. Однак наразі немає жодних доказів, що це насправді відбувається. Раніше ми неодноразово спростовували фейки про діяльність «чорних трансплантологів» в Україні.

Інформація про продаж в рабство — також давній наратив, який пропагандистські медіа використовують для дискредитації України на міжнародній арені, адже часто подібні вкиди дублюють англійською мовою та поширюють у проросійських західних медіа. До того ж у такий спосіб росіяни намагаються залякати жителів прифронтових територій, а натомість показати рф як країну, в якій біженцям буде безпечно. Ми вже спростовували фейк, нібито дітей із прифронтових територій України вивозять на продаж за кордон, а не на реабілітацію.

Насправді жителів прифронтових територій евакуюють до безпечніших регіонів України. Евакуація є безоплатною, переміщені особи, включно з дітьми, отримують виплати від держави, а також за потреби тимчасове житло, гуманітарну, медичну і психологічну допомогу. Станом на 8 серпня Сумська ОВА повідомила про облаштування 1297 місць для тимчасового проживання евакуйованих. Волонтерські організації забезпечують гарячим харчуванням, надають послуги з транспортування та одноразові виплати у розмірі 10 800 грн.

Також 13 серпня Генштаб ЗСУ запровадив обмеження на перебування у 20-кілометровій зоні у прикордонні Сумщини, на територію допускатимуть лише громадяни, які мають відмітку про реєстрацію проживання у цій зоні. Також на цій території встановлять нові блокпости та розширять коло населених пунктів, де евакуація буде обов’язковою.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний